Naturligt glukosamin

Vad är glukosamin?
Glukosamin är ett kombinationsnamn som består av glutamin (en aminosyra) och glukos (ett socker).

Din hunds kropp producerar sin egen glukosamin. Det är ett ämne som hjälper till att skapa molekyler som bildar brosket i hundens leder.

När hunden åldras producerar kroppen mindre glukosamin så att lederna kan bli stela och förlora sitt stötdämpande brosk. Det är därför du kan använda glukosamin för att behålla rörligheten.

Det finns tre vanliga former av glukosamin:

Glukosaminsulfat: detta är den vanligaste typen av glukosamin som används i kosttillskott och den som har blivit mest undersökt. Det är extraherat från skalen på skaldjur eller produceras syntetiskt i ett labb. Den innehåller svavel, som är den komponent som hjälper till att bygga och reparera brosk.

Glukosaminhydroklorid: även känd som glukosamin HCL, den finns också i skaldjurskal, men innehåller inte sulfat. Det är mer koncentrerat än glukosaminsulfat men vissa studier visar att det är mindre effektivt för gemensamma problem.

NAG – N-Acetyl-Glukosamin: denna form av glukosamin är ett derivat av glukos, kroppens föregångare till hyaluronsyra, som är en del av synovialvätskan som smörjer lederna. NAG kan användas för både led- och mag-tarmproblem. NAG kommer vanligtvis från det yttre skalet av kräftdjur och används för tarmhälsa, inte för gemensam reparation.

Många ledprodukter kombinerasr glukosamin med andra ingredienser som kondroitin eller MSM (metylsulfonylmetan), som båda kan hjälpa till att bibehålla brosket i lederna.

Vad gör glukosamin?
Glukosamin har naturliga antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör det till ett mycket populärt tillskott för människor och husdjur med ledvärk eller stelhet.

Att komplettera med glukosamin kan hjälpa till att förbättra rörligheten och rörelsens omfång och bromsa åldringsprocessen i hundens leder. Glukosamin produceras naturligt i lederna och kombineras med kollagen för att producera och reparera brosk.

Hälsosamt brosk är naturligt flexibelt och svampigt och fungerar som en stötdämpare i lederna. Synovialvätska smörjer naturligt i lederna och glukosamin kan hjälpa till att bibehålla dess viskösa konsistens.

Med åldringsprocessen minskar glukosaminproduktionen i kroppen, vilket leder till försämring av brosket (vilket innebär mindre dämpning i lederna) och minskad smörjning från synovialvätska, vilket leder till att lederna blir “knarrig”. Så det är bra att ge hunden glukosamin.

Det bästa sättet att ge hunden glukosamin är genom livsmedel

Glukosaminrika livsmedel. De är billigare än veterinärprodukter och de fungerar lika bra om inte bättre eftersom kroppen känner igen mat och vet vad den ska göra med det. Naturlig mat är inte syntetisk. Våra hundar har naturligt förekommande glukosamin i kroppen. Det är samma med djuren som hunden äter. Det finns mycket bra mat du kan ge för att förse hunden med naturliga källor till glukosamin.

Vad du behöver veta

  1. Biotillgänglighet
    Biotillgänglighet avser mängden av näringsämnen (eller läkemedel) som kan smältas och levereras till cellerna och faktiskt användas.

Den goda nyheten är att glukosaminen din hund får från mat lätt absorberas och används. Eftersom det är “bara mat” vet kroppen vad man ska göra med den och kommer att behöva mycket mindre av det för att det ska vara effektivt jämfört med ett syntetiskt tillskott.

  1. Mängden glukosamin
    Hundar behöver cirka 500 mg glukosamin per dag per 10-15 kg kroppsvikt.

Men oroa dig inte för hur många gram glukosamin din hund får i sig genom maten. Ge några av förslagen nedan regelbundet så får din hund massor av naturligt glukosamin.

Exempelvis är nötstrupe mestadels brosk som innehåller cirka 5% glukosamin. En bit strupe (ungefär 28 gram) ger din hund över 1400 mg glukosamin. Eller ta en kycklingfot… bara en kycklingfot innehåller cirka 400 mg glukosamin.

Ge dem alltid råa för maximala näringsfördelar och ge aldrig din hund kokta ben av något slag.

oxstrupe

Det finns mer som innehåller glukosamin..

Grönläppad mussla innehåller höga nivåer av glukosamin och de har undersökts och visat sig minska artritsymtom hos både människor och djur.
Grönläppad mussla är från Nya Zeeland så det är svårt att hitta dem färska, men du kan hitta dem i frysdisken i en del butiker. Ge 2 musslor för varje 10 kg kroppsvikt per dag.

Benbuljong
Att göra en buljong är ett annat bra sätt att ge din hund naturlig glukosamin. Det är lätt att tillverka även om det behöver sjuda 24-48 timmar på spisen (eller slow cookern). Benbuljong har massor hälsofördelar, och det är laddat med glukosamin och andra ledstödjande näringsämnen.

Lägg i ben i en stor kastrull, fyll den till hälften. Mindre ben får en kortare koktid (ex kycklingfötter). Stora ben får längre koktid, 48 timmar.
Använd kycklingfötter, lammnacke, lammrevben, nötben eller vad du hittar för ben. Även benrester från dina måltider kan användas. Hunden ska inte äta benen som kokas.

Fyll på med vatten så det täcker. Gärna 5-6 cm över.

Och, den viktiga delen är att hälla på äppelcidervinäger i kastrullen. Det här är den magiska ingrediensen som ser till att buljongen får allt det fantastiska och friska gelatinet i sig. Det drar också de näringsrika mineralerna ur benen. Cirka tre eller fyra matskedar äppelcidervinäger blir bra.

Koka (puttra) 24 timmar för kycklingfötter, 48 timmar för större ben.

När buljongen har svalnat kan du sätta den i kylen. Det är här magin händer, på bara några timmar vet du om du har gjort en bra sats eller inte.
Ta bort fettlagret överst. Släng det.
Under fettet borde din benbuljong nu se ut som gelé. Gelén betyder att du har massor av gelatin där inne, och det är det som hjälper hundens leder och även läckande tarm som kan orsaka allergier och matsmältningsstörningar.

Om din buljong inte ser ut som gelé, oroa dig inte, det betyder bara att det blev för lite äppelcidervinäger. Ta någon matsked extra nästa gång så kommer din nästa batch att vara bra. Men använd först buljongen du har för den är full av hälsosamma nyttigheter.

Benbuljong klarar sig ca 1 vecka i kylen. Men du kan också frysa in i tex iskubsfack och ta fram vid behov. Ge 2-3 msk till mellanstor hund. Du kan ge mer också om du vill.

Det här inlägget är inspirerat av artiklarna här:
https://www.dogsnaturallymagazine.com/the-best-sources-of-glucosamine-for-dogs
https://www.dogsnaturallymagazine.com/how-to-make-bone-broth-for-your-dog/ Där står mer tips om du vill läsa mera 🙂