Vad kostar det?

Det är en vanlig fråga jag får. Och svaret blir alltid; jag vet inte.
Jag tänkte i alla fall hjälpa dig med hur du kan räkna ut kostnaden.

I butiken kan du lägga det du vill i varukorgen och där får du fram en total summa på det du lagt in. Så enklast är helt enkelt att ”leka” lite i butiken, stoppa i varukorgen, ta bort och lägga till nytt. Då ser du hur mycket kostanden varierar beroende på vad du lägger in.
För det är just där det är svårt att säga exakt. I butiken finns olika slags kött och de har olika kilopris. Så beroende på vad som läggs i varukorgen så kommer slutsumman variera.

Jag utgår från en 10 kg låda med fördelningen 70% kött, 10% organ, 10% ben och 10% grönsaker. Ett bra sätt att lägga upp matschemat på, då får du rätt näringsbalans. Men en del hundar kanske behöver mer ben (tex. valpar) eller mer grönsaker.

Så med uträkningen ovan blir det 7 kg kött, 1 kg organ, 1 kg ben, 1 kg grönsaker. Totalt 10 kg. I butiken finns Mush frysta grönsaker och Naturbalans torkade grönsaker. Du kan också köpa grönsakerna i en vanlig mataffär om du hellre vill.

Vi kikar på 7 kg kött först. BARF handlar ju om variation. Det rekommenderas att ge flera olika sorters kött eftersom de innehåller olika näring. Tex 4 kg nötkött, 2 kg gris, 1 kg lamm.

Sen organ. Nu är ju kruxet att vi har 1 kg av dem i butiken. Det optimala vore ju att få in flera organ så vi kunde ha fördelningen 500g lever och 500 gr kalvtestikel tex. Men du behöver klicka i 1 kg av båda i webbutiken, alltså får du hem lite mer organ, du har så det räcker till nästa gång också.
Kycklinglever finns i 500g korvar, lammlever är styckpackad och vikten varierar från 400-600g. Å andra sidan ger man mindre av lammlever då den innehåller mycket mer A-vitamin. 5-8% räcker. Nötlever finns bara i hela kg i webbutiken, även om en del ”kuber” kan väga mindre så packar vi 1 kg i påsen.

Och ben. Du behöver 1 kg ätbara ben.
Lammnacke och lammrevben passar bra. Men 1 kg ben är inte bara kalk. Vilket innebär att du kanske skulle ha 1,5 kg ben egentligen för att få rätt kalkmängd. Och du kan bara beställa hela kg i butiken.
Alltså beställer du två kg ben (och har lite kvar till nästa gång) eller så kanske du byter ut 1 kg nötkött mot 1 kg kycklinghals och får på så sätt mer ben i kosten och då räcker det att köpa 1 kg lammnacke eller lammrevben.

Grönsaker finns i 500g förpackning eller torkade som du själv blöter upp innan servering.

Du ser att ibland får du ta mer och ibland mindre, vilket gör att det är svårt att säga ett fast pris vad det kommer att kosta dig. Ibland har vi också bättre priser på nån produkt och det påverkar ju också ditt slutpris.

Jag visar ett exempel här, men testa dig fram, lägg varor i korgen så ser du vad det kostar dig. Storpack är alltid billigast kilopris, men då blir det flera lådor kött för att det ska bli den där variationen som är önskvärd.

Exemplet nedan kostar 363 kr. 9 kg mat (grönsaker inte medräknande).
Hade man valt mer griskött hade priset varit lägre eftersom griskött är billigare. Hade man å andra sidan valt mer lammkött hade det kostat mer eftersom lammkött är dyrare. Så vad det kostar beror på vad du vill köpa.


Hur mycket ska din hund äta?

Den vanligaste rekommendationen är 2% av kroppsvikten. Men små hundar äter kanske 3-4% eftersom de har en snabbare ämnesomsättning. Äldre större hundar kanske äter 1,5% eftersom de har en lägre ämnesomsättning.

Så, en hund på 10 kg äter enligt 2% rekommendationen 200g om dagen. 6 kg på en måndag (30 dgr)
En hund på 20 kg äter 400g om dagen. 12 kg på en månad (30 dgr)
En hund på 30 kg äter 600g om dagen. 18 kg på en månad (30 dgr)
En hund på 40 kg äter 800g om dagen. 24 kg på en månad (30 dgr)

Men i själva verket varierar det. Är det kallt och vinter så kanske de behöver mer mat för kroppen behöver mer energi för att hålla värmen. Är det en period ni är väldigt aktiva kanske den behöver mer mat hela den tiden ni rör er mer.
En riktigt varm sommar då ni inte gör lika mycket går det åt mindre mat. Är det en äldre hund så kanske det inte går åt lika mycket. Priset på maten kommer alltså variera under året.

Det finns inget fast schema att en hund alltid ska äta lika mycket. Det bästa sättet att se det på är att känna på hunden. Känner du inte revbenen utan att borra in fingrarna så får din hund för mycket mat. Ser du revben och ryggrad alldeles för tydligt så behöver din hund mer mat. Vi får helt enkelt lära oss att se på våra hundar och bedöma deras hull för att veta hur mycket just den individen framför dig ska ha.
De flesta hundar brukar vara lite för tjocka, det är nog vanligare än att de är för magra 🙂

Åter till priset

Om du handlar per kg så kostar dina inköp lite mer. Om du köper storpack kommer det bli billigare men du behöver ta hem mer åt gången (och du behöver mer frysplats). Genom att köpa storpack (10 kg låda av var sort) så sparar du en hel del jämfört med att köpa lösvikt.
Hittar du en del av maten under ”Bra pris just nu” så kommer du spara mer, där lägger vi alltid det vi får in billigare, men det kanske bara är ett parti så det finns inte till bra pris året runt.

Så nu ser du att det är svårt att svara på frågan om vad det kostar. Det är nästan som att svara på: hur långt är ett snöre 🙂

Men prova dig gärna fram i butiken och se vad ditt slutpris blir.

Lite råd

Emmzos oxkött och griskött innehåller mer än bara kött. Det finns senor och hinnor, strupe och lunga, mjälte och njure. Allt det där som gör att det blir mer sammansatt och komplett för hunden. Organen dock bara runt 4%.
Det innebär att din hund får en variation med organ genom köttet. De får dessutom nyttig och bra glucosamin och kondroitin genom att det finns brosk också. Lamm däremot innehåller inte några organ alls.
Senor, hinnor och allt annat som följer med innehåller massor av nyttigheter. I naturen äts hela djuren, så att välja den fina köttbiten i butiken är alltså inte alltid bättre för hunden.