Hur mycket äter en hund?

Man brukar säga att en vuxen hund äter ca 2% av sin kroppsvikt. Då menar man förstås idealvikt. Är det små hundar så är det snarare 3-5%. Men det är väldigt individuellt, en del förbränner mer energi och behöver mera mat. Andra är lite bekvämare och gör av med mindre energi och äldre hundar gör oftast inte av med så mycket energi heller. Börjar man på 2-3% så ser man snabbt om hunden behöver mer eller mindre mat. Det är enkelt, öka givan om hunden är smal, minska om hunden blir tjock. Snart nog kommer du se vad din hund behöver. Eftersom hundar som barfar tar energi från fett istället för kolhydrater brukar inte övervikt vara så stort bekymmer. En valp äter ca 8-10% av sin kroppsvikt, men vid 6 månader har det sjunkit till ca 5% och vid 12-18 månader är den oftast nere på 2%. Den behöver alltså mer mat ju yngre den är.

Vad ska jag ge?

En hund ska äta varierat, precis som vi, för att täcka det behov av näringsämnen som den har. Ensidig kost ger näringsbrist, precis som det gör till våra barn och till oss. När du har satt dig in i vad för slags näring din hund behöver är det inte svårt att variera den. Inte svårare än till oss själva och våra barn. Om du ger enbart kött och ben så är rekommendationerna 80% kött, 10% ben och 10% organ (inälvor).  (12% ben till valpar.)
Ger du grönsaker också, vilket rekommenderas, så kan du ge upp till 10% grönsaker, så blir fördelningen istället 70% kött, 10% ben, 10% organ och 10% grönsaker. En hund kan klara sig på enbart kött, men microbiotan i tarmarna ökar om du ger även grönsaker. Och det mår både vi och hundarna väldigt bra av. Idag vet vi genom forskning att tarmarna styr hjärnan 🙂

Organ: om du ger andra organ än lever så kan du ge upp till 25% totalt. Då räcker det om lever är 5% av det du ger. Tänk 5% av olika organ, men max 25% totalt. Om du inte ger andra organ än lever, så ge minst 8-10%.
Ben bör utgöra ca 10% (valpar 12%), men det kan också vara individuellt ända upp till 30%. Du ser det här på bajset. Det ska vara fast och mörkt. Du kan ge mer ben om det är löst och är det vitt och/eller torrt, minska benmängden. Resten ska utgöras av olika köttslag, med en variation över tid.

När du räknar ut mängden din hund ska äta tar du ”ideal vikten” X 0,02 för vuxen hund. Eller ideal vikten X 0,03 eller 0,04 för en liten hund.

För valpar varierar procenten, här hittar du en tabell för valpar:
https://www.hundiabutiken.se/2019/04/06/borja-barfa-din-valp/

Det finns olika sätt att räkna på vilket kan vara förvillande. Räknar man enligt 80/10/10 så räknas hjärta och lunga som kött tex.
Men räknar man med 25% organ, ja då hamnar mycket mer under organ, både hud, ögon, lunga och hjärta är organ och räknas in där.
Knepigt? Det känns så i början, men det är egentligen inte så avancerat. Jag berättar mer om det på föreläsningarna vi har med jämna mellanrum. De brukar annonseras på vår facebook sida: facebook.com/hundiabutiken

Variation över tid?

Precis som vi ska hundar äta varierat, då får man i sig näring från många olika djurslag. Det finns ingen anledning att ge av allt varje dag. Istället ger man över tid. Det kan vara en vecka, 10 dagar eller 14 dagar som är din tid/period. Får den i sig av det som den behöver under en tid, har den inte missat några näringsämnen.

Räkneexempel

Om din hund väger 20 kg, så ska den ha 400 gram om dagen (tänk på att det är individuellt och kan variera lite både upp och ner). På 14 dagar ska din hund äta ca 5,6 kg. Lite drygt 4 kg ska vara kött. 560g ska vara lever och inälvor och 560g ska vara ben (eller lite mer om din hund behöver det). Ger du grönsaker minskar köttmängden, den totala mängden är alltså fortfarande 400 gram. Det finns mycket att läsa om BARF. Googlar du hittar du många forum och startsidor med information. Du kan läsa på om vilka grönsaker eller frukter som är bra, vad olika köttslag innehåller, hur mycket kalk det finns i kycklingvingar och varför du ska ta vara på ditt ogräs! 🙂

Krångligt?

Nej, att BARFA är inte krångligt. Du kan stoppa ner handen i frysen och ta upp det som kommer upp, tina upp det och ge till hunden. Blir det kvar av det upptinade, stoppa det i kylskåpet och ge det nästa mål. Nästa gång stoppar du ner handen och tar det som kommer upp igen. Endast lever och ben behöver du fördela på flera dagar i veckan, för de flesta hundar blir lösa i magen av lever och hårda i magen av för mycket ben på en gång. Då kan man ge dem några gånger i veckan istället för allt på en gång.
Att BARFA är väldigt enkelt. Bara man kommer ihåg att tina upp maten. På sommaren räcker det om den tinat lite, så kan hundarna få en svalkande köttklump att gnaga på varma dagar.

Reser du bort finns alltid en affär med kött någonstans. Du är aldrig utan mat och du behöver inte packa stora mängder fryst mat om du inte vill. Handla i en butik nära där du är. Se upp för mörat kött, det är saltat (salt och vatten) och salt är giftigt för hundar. Det finns också torkat kött som är lätt att ta med och enkelt att blöta upp i lite vatten när ni är på plats.