LEVER
Lever är det organ som har mest koncentrerade källor av naturligt A-vitamin. Naturligt A-vitamin har många goda fördelar, tex. underlätta matsmältningen och håller reproduktionsorgan friska. Lever är en mycket kraftfull antioxidant som stärker immunförsvaret.
Lever är en stor källa till folsyra och en stor mängd olika B-vitaminer som piggar upp och ger stöd för en god mental förmåga. Detta kan vara till stor fördel till hundar som presterar lite hårdare, och det tas lätt i kroppen eftersom det är naturligt, dvs. rått.
Lever är mycket näringsrik, men dess värdefulla näringsämnen förstörs till stor del av värme/upphettning, så tillaga inte lever då går livsviktiga enzymer och näringsämnen förlorade.
ANDRA ORGAN
Förutom lever, så finns andra organ som är nyttiga att ge. Organ innehåller de fettlösliga vitaminerna som hundarna behöver. Njure, mjälte, pankreas, testiklar och hjärna är sådana nyttiga inälvor. Det är inte mycket av djuren som behöver gå till spillo.
BEN
När man pratar om ben till hundar i BARF-världen så menar man råa ben. Inte bärande ben som innehåller mycket kalk och är hårda utan oftast övriga ben i kroppen. Ben från unga djur är mjuka och lättsmälta, och dem föredrar man om man inte ska ge broskben för rekreation tex.
Ben innehåller mineraler och spårelement. En del av dessa ämnen räknas som essentiella och de flesta känner till att kalcium/fosfor balansen är viktig. Kött innehåller rikligt med fosfor, ben innehåller rikligt med kalcium. Om man bara ger kött kommer det att bli för mycket fosfor. Man ger kalcium för att få de olika näringsämnen att nå en bra balans. Det innebär att du kan ge kalktillskott om du inte vill ge ben.
Vilka ben ska man ge? De flesta har hört att man aldrig ska ge ben som börjar på F. Det är egentligen en gammal skröna. Men den kommer kanske från att vi i regel tillagar ben på F. Så på sätt och vis är det korrekt. För man ger aldrig tillagade ben till en hund. Det är då de kan splittras och bli vassa.
Kyckling är bra att börja med, ett ungt djur med mjukt skelett. Kycklinghals och kycklingvingar ger både kött och ben. När du börjar barfa, ge lite ben i början och öka, så magen hänger med och kan smälta benen om hunden inte är van. Kycklingvingar kan du med fördel hålla i, eller knäcka lederna på, om din hund är glupsk. Lammnacke och lammrevben är också mjuka bra ben att börja med. Kycklingfötter är hela 60% kalcium. Men för att det ska bli tillräckligt behöver man förstås ge lite mer av dem, de väger inte mycket. De har också andra fördelar, tex. naturligt kondroitin och glucosamin.
Rygg och revben, boglad och bäcken, ja, du kan ge vad som helst för ben när din hund är van, men undvik bärande hårda ben och ge ALDRIG tillagade ben.
KÖTT
Kött till hund ska helst vara från flera olika djurslag så det blir en bred variation av näringsämnen. Nöt, lamm, älg, hjort, rådjur, vildsvin, kyckling, kalkon, fisk, get, and och gris tex. När du barfar ger du i regel olika köttslag var för sig. Du ser vad din hund får i sig. Det finns inga dolda produkter eller tillsatser. Köttet är veterinärbesiktigat vid slakt, det är de delar vi inte vill ha på tallriken, de delarna av djuret som inte hamnar i matbutiken.
GRÖNSAKER
Hundarna kan inte tillgodogöra sig cellulosa. För att kunna tillgodogöra sig näring från grönsaker ska vi mixa det eller koka det lätt, så vi hjälper till med nedbrytning av det som inte de inte klarar själva. Eftersom hundar inte är växtätande djur är det svårare för dem att bryta ner det. Med fördel ger du gröna salladsblad, broccoli, vitkål och lite frukt ibland. Tex äpple och banan. Du kan med fördel mixa brännässlor, kirskål och maskrosblad till hunden. Eller varför inte ta in och torka när det växer som mest så har du över vintern, till dig också!
KOLHYDRATER
Kolhydrater är inte nödvändig för att hundens kropp ska fungera. Hundens kropp klarar av att producera det glukos som den behöver av protein och fett. Om hunden får i sig mycket kolhydrater, kan inte kroppen tillgodogöra sig protein och fett på bästa möjliga sätt. Kolhydrater är snabb energi, och används alltså som första alternativ när hunden behöver energi. Om kosten består av så stor mängd kolhydrater att det uppfyller hundens energibehov, används inte fett som energi utan lagras istället. Hunden går upp i vikt. Om hundens kost inte innehåller några kolhydrater, uppfylls energibehovet av fett och protein.
BAKTERIER?
Hundarnas låga pH värde i magen gör att bakterier inte överlever. Skulle de mot förmodan göra det, så kommer nästa hinder: hundarnas korta tarmar (djur som inte ska bryta ner växtfibrer har korta tarmar, växtätare däremot har långa). Även om det finns kvarvarande bakterier efter att maten passerat magen så är tarmsystemet så kort att bakterier inte hinner få fäste. Det är mycket ovanligt att hundar som äter BARF drabbas av Salmonella. Däremot kan ju vi som hanterar deras mat drabbas av det. Därför rekommenderar vi att du handlar där du vet att köttet är kontrollerat och besiktigat, och tvättar redskap, skålar och dina händer efter hantering. Normal hushållshygien gäller alltså även djurens mat.
Hundmat från Hundiagården
Vi säljer svenskt veterinärbesiktigat kött. Det kommer från samma slakterier som det kött vi handlar i matbutiker. Maten tas tillvara. Det som inte vi vill äta är utmärkt mat till våra köttätande husdjur. Nästan alla delar från ett djur kommer till nytta!