Vad är BARF?

BARF är en förkortning av Biologiskt Anpassad Rå Föda.
Eller Biologically Appropriate Raw Food. Dvs rå mat, precis så som hunden ätit under hela den tid från den började utvecklas till hund tills den blev den hund vi har idag. (Lite kuriosa – torrfoder kom först på 60-talet.)

Fördelar med råfodring

· Naturlig mat stärker och understödjer hundens immunförsvar varaktigt.

· De blir mer sällan sjuka då hundens hela immunsystem stärks.

· Rå mat stärker även ledband, senor och leder.

· Hundar som äter rå mat utmärker sig ofta genom en vacker päls.
Även pigmenteringen av pälsen förstärks.

· Tandsten förekommer nästan aldrig hos hundar som äter rå mat.
Kött och ben ger stimulans till tandkött och håller tänder rena.

· Hundar som äter rå mat har sällan problem med analkörtlarna.

· Hundlukt och dålig andedräkt försvinner, inte ens hundens bajs är
illaluktande som när de äter torrfoder. Och eftersom hunden tillgodogör
sig maten bra blir också högarna betydligt (60-80%) mindre.

· Det finns inga tillsatser i rå naturlig mat. Det viktigaste av allt är kanske
att du vet vad du stoppar i din hund.

· Stressiga hundar blir lugnare när de inte får ”sockerkickar” av stärkelserik mat.

Bakterier och smittor?

Allt kött vi har i frysboxarna är samma kvalitet som det du och jag köper i butiken. Det är slaktat på samma slakteri, det är samma djur. Vi har inget kött av tvivelaktig härkomst, det är noga kontrollerat av godkända slakterier där kött av humankvalitet slaktas. Du kan ta fram och tina det, det klarar sig bra i kylskåp någon dag, precis som det kött vi ska äta gör, men det ska förvaras fryst.
Samma hygien gäller förstås för hundens och kattens mat, som när vi hanterar vår egen mat. Diska skärbrädor, byttor och tvätta händerna efter hantering.

Så här ser köttet ut i lådorna som är i ”bit” tex oxkött hackad i bit. Det köttet kommer fryst i kuber. Var sort för sig. När det har tinat så ramlar det isär till mindre putsbitar. Du kan köpa så många kilo du vill, eller hela 10 kg lådor. Hela lådor kallar vi storpack. Du hittar dem i menyn i webbutiken. Dessutom finns storpack, eller enstaka, malda korvar med kött liksom de billigare blocken, 10 kg block med malt kött.

Vad kostar det?

Många blir förvånade över att BARF ofta är billigare än torrfoder. Vi har däremot svårt att säga ett exakt pris i förväg. Eftersom du köper gris för sig, som har sitt kilopris, vilt för sig, som också har sitt kilopris och nöt för sig och ja, allt kostar olika, så det beror på vad du köper och hur mycket.
Du kan däremot prova dig fram i butiken och se vad det skulle gå på, lägg i varukorgen och se vad summan blir.
Dessutom finns extrapris i matbutiker så du kan passa på, du kanske känner någon som jagar och kommer över organ, ben och kött helt gratis.
Och du kan spara ännu mera genom att köpa storpack istället för kilovis. Kort sagt, det är inte dyrare att ge din hund bättre mat!

Förvaring

Köttet är fryst när det kommer till dig. Det ska också förvaras i frysen. Det är enkelt att plocka fram för en dag eller två varje morgon, eller kväll. Men skulle du trots allt glömma så kan du snabbtina om du lägger maten i en påse i ljummet vatten. Det tar ca 10-15 minuter.

Det är enkelt!
Du behöver ha koll på att de under perioden (läs om det nedan) får i sig 10% lever och 10% ben och rätt mängd kött. Och med fördel lite grönsaker. Men du behöver inte tänka på vad du får upp ur frysboxen just idag. Lägg periodens mat i en egen låda, ta upp det du får tag i just då. Och när det är slut har din hund fått en bra variation och du vet att den fått i sig allt (vi har färdiga matlådor för den som vill börja med en mjukstart och se hur man kan variera maten).
Det tar inte lång tid innan du satt dig in i vad som behövs.

Balans över tid!

Nötkött, strupe, lammvom, äggula, musslor och lite blåbär. En nyttig måltid med ett överflöd av näringsämnen. Behöver jag säga att ingen hund matvägrar hemma hos oss? 🙂

Hunden måste inte äta allt i sina rätta proportioner vid varje mål, en hund äter som vi, en variation av olika mat vid olika måltider och får på så sätt en balanserad kost över tid. Det är enkel matematik, kroppen tar vad den behöver och resten kommer ut. En period kan för dig vara 7 dagar eller 10 dagar. Våra perioder är 14 dagar eftersom det stämmer bra med våra utkörningsdagar.

Det finns en enkel tumregel: 80% kött (tre olika djurslag), 10% ben, 10% organ (mest lever). Men idag vet man att om hundar också får grönsaker så ökar mikrobiotan i tarmen i mångfald, vilket är bra. Det vi, och hunden, har i tarmarna påverkar vårt mående i allra högsta grad visar forskning.
Så en uppdaterad tumregel skulle snarare se ut som: 70% kött (tre olika djurslag), 10% ben, 10% lever och andra organ (minst 5% lever)och 10% grönsaker (varav lite kan vara frukt också).

Organ är hundens multivitamin. Så du kan med fördel ge hela 15-25% organ men låta lever vara kvar på 5%. Du byter då ut delar av köttet till mera organ.

Varför BARF?

Ursprungligen har hunden alltid varit en köttätare. Tänder, käke och matsmältningssystem är anpassat för att äta kött. De vassa tänderna är är gjorda för att riva, slita, krossa och tugga. Till skillnad från växtätare har hundar inga platta kindtänder. Dessutom kan hundar inte flytta käken i sidled. Hundar kan alltså inte mala växtmaterial mellan tänderna även om de vill.
Processad mat har försvagat hundens immunförsvar, vilket innebär att hundens kropp inte längre producerar de enzymer som behövs i lika stor utsträckning. När man ger hunden artspecifik kost, ökar enzymproduktionen igen.

Hundens organism tar upp rå föda till 90–97 procent, även ben! Du ser det själv, avföringen hos en barfande hund är luktfri, hård och består av en liten mängd. Att det är liten mängd beror på att allt bryts ner och tas upp i hundens mage. Hundar som äter processad mat som torrfoder uträttar sina behov oftare och i större mängder, eftersom avföringen till stor del består av osmält spannmål och fiber.

Hundens saliv har antibakteriella egenskaper, eftersom lysosomernas enzymer effektivt förstör främmande bakterier. Hundens magsäck är mycket sur, och är därför inte en gästvänlig plats för bakterier. Dessutom har hunden ett väldigt kort matsmältningssystem, vilket innebär att bakterierna inte hinner få fäste och förökas.

Dagligen kommer hundar i kontakt med mängder av bakterier. De slickar sig själva, de äter tvivelaktiga rester och ibland också egen eller andras avföring. Hundens kropp klarar av att hantera bakterier på ett helt annat sätt än människans och speciellt när den barfas eftersom magsyran har så lågt pH att den tar död på bakterier. Du behöver alltså inte oroa dig. De naturliga bakterierna är bara bra för hundarna, immunförsvaret hos en barfande hund är ofta i toppskick.

Ibland är matskålarna kanske inte aptitliga för en som inte redan barfar, men för dem som redan börjat är det alltid intressant att se vad som finns i skålarna 🙂

Vad säger våra kunder?


Lagotton Aston är uppvuxen på BARF och får det forfarande. Vi ställer ut regelbundet och han får ofta beröm för sin mycket goda pälskvalité. Han är bra i magen, har aldrig haft problem med öron vilket är vanligt inom rasen. Under en tid förra sommaren när vi skulle ut och resa provade jag ett torrfoder men då fick han rinnande ögon, diarré, torra trampdynor och förhudskatarr på köpet. Det försvann när jag övergick till BARF igen.
Det är den absolut bästa hundmaten!  Louise och Aston


Alvin är 13 år och de första åren han bodde med mig hade han svamp i öron, mungipor och på tassarna. Veterinär efter veterinär gav olika medel, foder och andra lösningar men ingenting hjälpte. En veterinär konstaterade till slut att svampen var kronisk och aldrig skulle försvinna. Alvin kunde skrika vissa nätter då öronen gjorde så ont och han kliade bort områden med päls runt munnen.
Efter att ha börjat med barf försvann svampen nästan omgående och Alvin började direkt må mycket bättre. De stora högarna avföring reducerades till små, ickeluktande högar. Numera är Alvin fri från svamp, pälsen är riktigt mjuk och len och han mår superbra. Han älskar sin mat och äter alltid med god aptit vilket han inte gjorde på torrfoder. Variationen är förmodligen det bästa, att inte riktigt veta vad som serveras just idag. Vi är supernöjda både jag och Alvin!


Eroz är 9 år gammal och har gått på Artuvetrinsprutor (Hyposens extrakt) mot kvalsterallergi (förråds-, husdamms-, hö och mjölkvalster) i ca 5 år.
I år 2019, vågade jag äntligen ta steget mot Barf och för första gången på dessa 7 år är Eroz fri från sina sprutor. Han har också fått en otrolig glans i sin päls, han är piggare och bättre i magen. Han äter med glädje och lämnar aldrig mat kvar. Avföringen är mycket bättre och han fiser inte stora äckliga fisar längre. Det här är drömmen för mig som hundägare. Alla pengar och all oro som gått åt under dessa år har inte varit värt det. Barf räddade oss. Sara och Eroz

Vill du också ge din hund bättre mat?

Då rekommenderar vi ett besök här hos oss på Hundiagården, så får du mer information om maten och vi går igenom vad din hund behöver. Kontakta oss och boka en tid! (Tyvärr är det mycket att göra, så det är sällan det går att bra dyka upp för att prata lite barf). Eller skicka ett mail eller ring oss, så hjälper vi dig att komma igång. Det är inte svårt att få till en bra meny eftersom rå mat innehåller mycket mer näring än någon form av processad mat.
Rå mat har ett överflöd av näring!

Email: pirre@hundia.se eller tel: 0764-160622

Med jämna mellanrum har vi också föreläsningar om BARF där du får veta mer. De annonseras ut på Facebook: https://www.facebook.com/hundiabutiken/
Du kan se sidan även om du inte har ett konto på Facebook. 

Forskning om BARF?

Vid Walthams forskningscenter i Portland presenterades 3 finska studier som undersökt vilken effekt utfodring med rå föda haft på höftledsproblem:
(http://bit.ly/waltham2013, s. 93)
Mot atopiska utslag och allergier: (http://bit.ly/waltham2013, s. 127)
Mot kroniska matsmältningsproblem: (http://bit.ly/waltham2013, s. 128).
Resultaten från dessa studier tyder på att rå föda har en förebyggande effekt mot många hälsoproblem.

På företagets MUSH sida har över 600 människor svarat på en hälsoenkät och över 88% tycker att BARF har haft positiv inverkan på matsmältningsproblem!

Dog risk, Finland https://www.facebook.com/rodneyhabib/videos/10155176513292028/?hc_ref=ARRVM7Rkf9H3EqutAfstnt9XY9FKp7WzI2Z05wlPd3rYjLcvLPpWntQHs_tnw1GqFWE  

Den oberoende Nya Zeelandstudien – den andra i sitt slag i världen – fann att diet med hög andel kött är lättare för hundar att smälta, vilket innebär att fler näringsämnen kan absorberas, som resulterat blir det högre nivåer av bakterier i tarmarna i samband med matsmältning. Dessa högre nivåer av bakterier visade att en hunds tarm är biologiskt utformad för att smälta en kost med hög andel kött. https://www.scimex.org/newsfeed/nz-dog-diet-study-a-wake-up-call-for-animal-nutrition

Cancerforskning visar att Sulforafan som finns i Broccoli förstör cancerceller hos hundar! http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/vco.12212/full 

Italien visar att färska råvaror är bättre för djur och här är resultatet: ”Hundar som fick rå mat hade en hälsosammare mage/tarm jämfört med hundar som åt torrfoder”.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28245817