Ägg..

Inom hundvärlden finns mycket skrönor. Och mycket som inte studerats förrän nyligen och som vi därför inte visste tidigare. Därför kan råd skilja sig åt. Ägg är tex. en sån sak som det alltid debatteras om. Eller äggvitan snarare.

En stor hundtidning publicerade just en artikel om ägg. Att äggvita inte ska ges. De har inte sakfel. Men idag vet vi att vi inte behöver varna för att äta hela ägg med rå äggvita.

Äggvita innehåller avidin, en Biotin-hämmare. Biotin är ett av B-vitaminerna. Biotin är viktigt för din hunds cellväxt, fettsyrametabolism och för frisk hud och päls.
Men, äggulor innehåller mycket biotin , så länge du ger hela ägget är det få bekymmer.

Dessutom, biotinbrist är sällsynt. Och de skulle behöva äta en extraordinär mängd ägg för att skapa en brist.
Det är bara när hunden får ägget som avidinet kan påverka. Det fortsätter inte att vara så resten av hundens liv, inte ens resten av dagen.

Med tanke på hur mycket näring det är att få ett helt rått ägg, med skal och allt, så rekommenderar jag att ge råa ägg. Mina hundar får det 3-4 gånger i veckan. Det kan förstås vara knivigare med en liten hund, att ge hela ägg…

Ägget kan också kokas en kort stund så äggvitan stelnar. Då försvinner avidinet. Men det är fortfarande mer näringsrikt helt rått.

Glöm inte att ge hela, med skal och allt!

Och för er som barfar, biotin finns i annat också, tex lever är biotinrikt.Ägg är en av de mest kompletta källorna till aminosyror, byggstenarna för protein . Dessutom innehåller de:

Vitamin A
Riboflavin
Folat
Vitamin B12
Järn
Selen
Fettsyror