Kennelhosta

Kennelhosta är en ”hundförkylning” som hundar oftast klarar av utan problem. De hostar, harklar och ibland kan de kräkas efter hostningarna. En del blir snoriga och täppta i nosen. Andra har väldigt lindriga symtom och det hörs en harkling ett tre. Hundar med dåligt immunförsvar eller andra sjukdomar kan ibland drabbas av följdsjukdomar som lunginflammation men det är inte vanligt att de gör det.

Kennelhosta är väldigt smittsamt
Om din hund har kennelhosta, undvik att gå till ställen där många hundar vistas. Hunden har symtom i 3-10 dagar i regel och den smittar 1-4 veckor efter tillfrisknande.

Lindra symtomen
För att lindra kennelhosta rekommenderas Manukahonung, te av lakritsrot och rödalmsbark. Det som gör Manukahonung så speciell är att den är rik på methylglyoxal, ett ämne som anses hindra bakterier från att fastna på celler. Men för att vara riktigt bra bör den ha ett UMF värde på minst 15 (det kan ofta stå ett MGO värde istället, då ska den vara över 500). Ge din hund 1/2 tsk per 10 kg hund 2 ggr om dagen.
Rödalmsbarken lindrar en rosslig hals, det blir en len känsla. Ge 1 tsk per 10 kg hund 2-3 ggr/dag.

Här är ett bra recept med alla tre ingredienserna:
Gör 2 koppar lakritsrot te.
Koka upp mängden vatten, stoppa i 2 tepåsar lakritsrot te. Låt det stå och dra 20 minuter med tepåsen i.
Lägg sen i 4 matskedar Rödalmsbark (rör om) och 4 matskedar Manukahonung och rör om igen.
Ge din hund 1-3 tsk av blandningen varannan till var tredje timme de dagar din hund hostar.
(Det här fungerar precis lika bra på dig!)

För att boosta immunförsvaret kan du ge Esberitox. 1 tablett per 10 kg hund tre gånger om dagen under tiden de hostar.

Manukahonung finns bla på apotek. Lakritsrots te inom hälsokost och Esberitox hittar du på båda ovanstående och rödalmsbark brukar finnas i hundbutiker.