10 BRA TIPS TILL DIG SOM VILL GE DIN HUND BÄTTRE MAT

barf-info

1. Hundar måste ha kalcium. Det måste vara en balans mellan kalk och fosfor i kroppen.
Du kan ge 12-15% kycklingvingar, kycklinghals eller kycklinglår. Eller kalkonhals. (10% är rekommendationen, men ben består av mer än kalk – därav högre siffror i texten. Det finns också hundar som behöver mer kalk. En del ända upp till 20%.)
Du kan också ge ben som har mindre kött, då kan du ge 10-12%. Tex lammnacke, lammrevben som ofta är mindre köttiga.

2. Organ.
Organen är hundens multi-vitaminer. De innehåller fettlösliga vitaminer.
Utan dem kommer din hund att missa många nödvändiga vitaminer.
Organ kan du ge 10-30%. Men ger du enbart lever så ger du 10% som högst. Lever innehåller mycket a-vitamin och gör hunden lös i magen om du ger för mycket. Har du tillgång till njure, mjälte, pancreas, hjärna, lunga eller testiklar kan du ge mer av dem. Du kan också minska lever då. Du ska inte ge mer än 5-10% av något organ.
(Vår leverantörs, Emmzo, hundmat ox och gris innehåller lunga och njure bl.a och nyttig strupe. När du köper dem räcker det om du lägger till lever!) Börja försiktigt med organ och dela upp dem på flera gånger i veckan, de är energitäta och ger lätt diarré till en ovan hund. Du kan hoppa över dem helt de första veckorna du börjar barfa så magen blir van att smälta rå mat, men sen ska du aldrig mer hoppa över dem.

3. Muskelkött.
Kött är själva grunden i en barf-diet. Full med proteiner som ger starka vävnader, som hormoner och enzymer som hunden behöver för att överleva och utvecklas. Köttet kan vara tex nöt. De kött vi har på Hundiagården är från godkända slakterier, men de delar vi människor inte vill ha på tallriken. De delarna hamnar i livsmedelsbutiken. Så det kan vara kött från hals, kinder, mellangärde etc. Men du kan också köpa det i vanlig mataffär förstås. det brukar bara vara lite dyrare där. Hjärta är mycket bra kött som också innehåller mycket taurin som är just bra för hundens hjärta. Hjärta är väldigt energitätt, så det rekommenderas att 5% av måltiden kan vara hjärta så det inte blir för mycket.
Köttet kan också komma från lamm, kalkon, gris, fisk och kyckling.

4. Se upp för fettet
Fett är nyttigt för hundar. Det hjälper nervsystem och immunfunktion och är nödvändig för hälsosam hud. Men fett innehåller också dubbelt så mycket kalorier än protein, och väldigt lite näring. Det vanligaste felet är att man ger just för mycket fett. Hunden får inte då inte tillräckligt med vitaminer och mineraler från kött eftersom det inte går att ge så mycket mat när det innehåller så mycket fett. Försök hålla fettet till ca 10% och i alla fall inte över 20% så får din hund det viktiga fettet också, men inte på bekostnad av protein.
Mat med mycket fett är tex kycklinghals med skinn, kalkon och andra kycklingdelar med skinn. Så delar utan skinn är alltså mycket mindre feta. Fisk, kött utan fettdelar, kanin och vilt är mer fettsnåla.

5. Måste hunden ha frukt och vegetabilier?
Nej, det måste den inte. Men det finns fördelar med att ge det. Fiber från frukt och grönt blir en prebiotika. Det som föder probiotikan och får hunden att må bra. Chlorofyll ger friska celler och rensar lever bl.a
Caretonoider är viktiga antioxidanter liksom Lycopen, Lutein och Flavonoider. Gröna grönsaker är nyttigt. Du kan ge Broccoli, brysselkål, grönkål. Morötter, paprika, blomkål och vitkål. Och gröna bladgrönsaker. Och maskrosblad och kirskål. Och torka brännässlor och strö på maten, så har du massor av nyttigt och även c-vitamin. Koka grönsakerna lätt eller ånga dem så kan hunden tillgodogöra sig dem bättre.
Du kan också köra dem genom en juicepress eller mixer.

6. Håll det stärkelsefritt!
Stärkelse som spannmål, ärtor och potatis är inte den bästa hundmaten. Stärkelse gör att din hund kontinuerligt producerar insulin. Det får hunden att lagra mat som fett och kan leda till insulinresistens och diabetes. Medan en hund kan dö utan proteiner och fett så tillför stärkelse endast kalorier. Att äta för mycket stärkelse kan dessutom störa kolonierna av mikrober i matsmältningsorganen. Det är dem som utgör hundens immunförsvar och hjälper hunden att producera vitaminer. När de störs kan din hund drabbas av allergier, jäst och inflammatoriska hälsoproblem.

7. Variation!!!!
Om du ger en bred variation av olika sorters kött, inälvor, ben och grönsaker och frukter (även allt det där halväckliga som testiklar, mjälte, kycklingfötter och sånt..) så kommer din hund få en bred variation över tid, och därmed massor av näring från olika källor. Det är hemligheten liksom. Variera!
Kycklingfötter innehåller massor av glukosamin och kondroitin tex. Supernyttigt. Och många betalar dyrt för tillskott när det finns så bra naturlig motsvarighet som dessutom tas upp bättre.

8. Balans över tid
Att ge rå mat är oftast inte en måltid som är komplett och balanserad. Eller jo, det är den. Men den är balanserad över tid. De flesta petar inte med 2% sånt och 5% sånt och 10% sånt för en måltid. Om hundens näringsbehov uppfylls på en vecka eller två är kosten balanserad över tid! Då kan de äta kyckling i 3 dagar, nöt i 2, gris i 4 och däremellan sticker man ner lite lever (som ju ska delas upp på flera måltider för att slippa diarré) och ben. Voilá! Du har balans över tid!

9. Ge fisk minst en gång i veckan.
Fisk är bättre än fiskolja. Fiskolja härsknar lätt. Processen kan ha börjat innan du köpte det. Härsket fett orsakar inflammationer. Ger du mycket kyckling blir det ofta för mycket fleromättade fetter om du dessutom ger fiskolja. Så ge sardiner, sill eller makrill ett par gånger i veckan. Lagom är ca 5% av hundens totala kost över perioden. Då balanserar du hundens fetter bra.

10. Koppla av 🙂
Följer du nr 1-9 kommer du få en frisk hund som äter valbalanserat och bra!