Sauerkraut!Eller andra syrade grönsaker…

Lite Sauerkraut i kvällsmaten..


Ebba här på Hundiagården gräver ner sina köttiga ben i marken. Gärna i tre dagar. Hon tycks veta precis när de är som bäst att gräva upp och äta. När hundar gör det är det för att de tycks ha en vetskap om att bakterier i jorden gör dem mer smältbara. Hundar är smarta.
Men den här årstiden är det ju inte lätt att gräva ner benen. Så då serveras det jästa grönsaker istället. Eller Kefir. Det bygger upp tarmarna och också immunförsvaret. Fermenterade (jästa) grönsaker innehåller mycket naturliga enzymer (förbättrar matsmältning) och probiotika. Det kan också hjälpa kroniska tillstånd som allergier, diarrér, atopisk dermatit och läckande tarmsyndrom. Hippocrates sade för länge länge sedan: ”all sjukdom börjar i tarmarna”.

Magen och tarmar är ingen enkel miljö och det är svårt för probiotika att överleva i tarmarna, så genom att regelbundet ge jäst mat ger du dem en bättre chans att nå tarmarna där de kan kolonisera. Probiotika i form av fermenterad mat är redan aktivt så det är mer benäget att överleva än om du ger det i form av kosttillskott.
(Observera, det finns falsk sauerkraut, den är inte fermenterad utan innehåller ättika istället – läs på burken innan du handlar och kontrollera att det är en fermenterad produkt.)

För att få en hälsosam tarm behöver vi både bra och dåliga bakterier, men utan överväxt av den ena eller den andra. Upphettning av mat dödar de naturliga enzymerna, bakterierna och mikroorganismerna som gör så mycket nytta.

Börja försiktigt och öka upp till 2 tsk. Stora hundar kan äta lite mer. Andra hundar kanske föredrar enbart juicen. Vuxna hundar är ofta laktoskänsliga, men Kefir kan göras utan laktos (använd mandelmjölk eller cocosmjölk tex).
Prova dig fram, här älskar alla sex hundarna sauerkraut!

Vill du göra egna fermenterade grönsaker? Här har du en film att inspireras av:https://www.youtube.com/watch?v=05lVOmj1Pqg

#hundiagården