Om att smälta ben, magsyra och bakterier

Magsyra (gastrisk pH) i magen hos en hund eller en katt som äter rått kött är mycket lågt (väldigt surt), med en pH på 2 eller lägre. Denna mycket sura miljö gynnar nedbrytningen av rått kött och råa ben till mjukt smältbart material. Ett lågt pH är också mycket effektivt vid dödande av bakterier, särskilt potentiellt patogena bakterier som salmonella spp, clostridia, campylobacter och E Coli.
Så den naturliga ”vilda” kosten hos hundar och katter har utvecklat en gastrisk miljö som gynnar nedbrytningen av rått kött och råa ben genom ett pH som dödar potentiellt skadliga bakterier.

Hundar och katter har betydligt kortare tarmar jämfört med växtätande djur. Tarmens relativa längd återspeglar kostens natur och hur effektivt eller långsamt maten bryts ner och absorberas. Färskt rått kött absorberas och smälter lätt i jämförelse med vegetabiliskt material och som sådan har köttätare en kort tarm och snabb transiteringstid – färskt kött kan smälta och bearbetas av carnivorer på så lite som 8- 12 timmar,  medan växt- och grönsaksmaterial i en växtbaserad tarm kan ta 3-5 dagar att bearbetas.

Det vi kan se när det gäller kommersiella foder är en tydlig förändring i innehållet. Kött är dyrare än spannmål och baljväxter och därför hålls köttproteiner på betydligt lägre nivå än protein från växtriket. Sojabönor och baljväxter har högt innehåll av protein och är betydligt billigare. Proteininnehållet ser ut att vara detsamma när man läser näringsinnehållet, men i själva verket består den större delen av protein som hunden inte kan tillgodogöra sig.

Hos hundar och katter som äter kommersiell mat med hög kolhydrat nivå ser vi att surhetsnivån i magen börjar minska och magen blir gradvis mer alkalisk (pH 4 och högre).

I denna mindre sura miljö uppstår flera viktiga problem;

  1. Med förändrat pH sänks gastrisk matsmältning och tömning
  2. Med förändrat pH förstörs inte livsmedelsbakterier och föroreningar lika effektivt
  3. Med förändrat pH blir råa ben inte mjukt och bryts inte ned effektivt och det kan leda till förstoppning.

Dessa problem blir kliniskt uppenbara när en hund som äter torrfoder erbjuds råa ben eller rått kött. Eftersom magsyran är direkt dikterad av kostens köttproteininnehåll, har dessa hundar alltid en mindre sur mage som inte kan mjuka upp och bryta ner rått benmaterial, och magens höga pH-värde klarar inte av mängden bakterier.

Resultatet kan vara en plötslig ”avstötning” av benet eller köttet, i form av kräkningar, eller det kan vara formen av akut gastroenterit från bakterieöverskott eller så kan det leda till förstoppning. Med den fördröjda magtömningseffekten kan alla bakterier som överlever också växa upp i mycket större antal, och denna effekt fortsätter i tjocktarmen, med ytterligare jäsning av växtfiber.

Problemet är att det tar mellan 7-10 dagar med köttbaserad kost för att magsyranivåerna ska falla ner till den naturliga (föredragna) pH 2-nivån. Hunden kan få problem om det blir snabba förändringar i kosten!
Om du tänker ge råa ben bör du också ge lite färskt kött varje dag som en del av hundens kost för att försäkra dig om att gastrisk pH är fortsatt lågt (surt)

Rå mat skyddar din hund eller katt från bakteriell kontaminering och matförgiftning (den sura miljön i magen hämmar effektivt bakterietillväxt) och minskar risken för förstoppning om den äter råa ben.

Sammanfattningsvis är de flesta problemen med rått kött och ben i själva verket direkt relaterat till hundens eller kattens dagliga kost, och inte så mycket i förhållande till köttet eller benen. En hund som äter torrfoder har inte rätt miljö (lågt pH) i magen.

Och för säkerhets skull, ge aldrig aldrig aldrig tillagade ben.

 

 

 

Källa: Dr Bruce Syme BVSc(Hons).
http://www.vetsallnatural.com.au/digesting-bones-gastric-acidity-salmonella/