Golden paste

Gurkmeja bilden är från Borgeby kryddgård, du kan beställa 1 kgs påsar här: https://www.borgebykryddgard.se/kryddor/kilopack/gurkmeja-malen-ekologisk

Golden Paste-recept

Gurkmeja är en viktig antioxidant och antiinflammatorisk mat, så det är bra för massor av saker. Bra för människor, katter och hundar. Gurkmeja kan till och med förbättra förhållanden som är helt resistenta mot konventionell behandling, är utmärkt förebyggande vård och kan behandla inflammationer, diabetes, demens, artrit, depression, cancer etc.

Gurkmeja har tusentals år av dokumenterad användning. Det är det mest använda kryddan i Indien och andra delar av Asien, och är en integrerad del av folkmedicin traditionen i både Indien och Kina. Gurkmeja måste konsumeras med någon form av fett eller olja för att absorberas. Det är inte vattenlösligt och kommer helt enkelt att elimineras om inget fett är närvarande. Lägga till nymalt svartpeppar förlänger tiden som den är aktiv i kroppen.
Vi rekommenderar starkt att använda gurkmeja i form av Golden Paste, eftersom det innehåller alla ingredienser som gör gurkmeja både väl absorberade och biotillgänglig. Det måste konsumeras i eller med mat (eftersom det är en mat själv) för att på bästa sätt kunna utnyttja matsmältningsprocesserna.

 

INGREDIENSER :

1/2 dl organiskt gurkmejapulver
1,5 tsk nymalen ekologisk svartpeppar
1/4 dl MCT-olja (bättre än kokosolja)  Finns nu i butiken: https://www.hundiabutiken.se/produkt/mct/
1-2 dl filtrerat vatten

1) Låt gurkmejan och vattnet koka upp i en kastrull, sänk sedan värmen och sjud och rör om under tiden tills du har en tjock pasta. Detta bör ta ungefär 7-10 minuter och du kan behöva lägga till extravattnet för bra konsistens.

2) Tillsätt färsk mald peppar och olja när du tagit bort kastrullen från värmen, vänta ca 8-10 min innan du tillsätter peppar och MCT-olja. Det ska vara lite varmt, men inte för hett.

3) Rör om väl för att blanda oljan och låt svalna igen.

(Fuska inte och använd färdigmalen svartpeppar, nymald peppar ger mycket bättre effekt.)

Dosering; 1/4 tsk per 5 kg hund.
Börja gärna med mindre och bygg upp givan efter hand, en del kan få diarré om de får för mycket i början.

Golden paste håller bara i 2 veckor i kylskåpet, så gör inga stora satser åt gången. Frys en del om du tror att du har gjort för mycket.

Ibland kan hundar lukta lite som kattpiss efter att ha startat Golden Paste.  Man vet inte helt säkert varför (en utrensningsprocess kanske), det kommer så småningom att försvinna men du kan bli av med lukten med hjälp av kanel. Rör ner 1 matsked till receptet ovan, när du tillsätter peppar och olja. OBS! Använd endast Ceylon kanel, aldrig cassia kanel.

 

Här kan du läsa mer om nyttan med gurkmeja, och när du behöver vara aktsam med densamma:
https://dogsfirst.ie/turmeric-for-dogs/