Bli av med mask och parasiter

Det finns många alternativa och naturliga sätt att hålla maskar och tarmparasiter borta. Här ser du några av dem. OBS! Läs hela texten. En del medel är starkare än man tror och kan ha livmoderstimulerande verkan, så dräktiga tikar ska undvika dem!

PUMPAFRÖN

Pumpafrön innehåller cucurbitacin vilket är lika effektivt som Fenbendazole, det vanligaste kemiska
maskmedlet. Det fungerar genom att minska rörligheten hos vuxna maskar. Aminosyra cucurbitacin hjälper till att driva ut bandmaskar och rundmaskar från tarmarna.

Cucurbitacin förlamar maskarna, vilket förhindrar att de håller fast vid tarmväggarna. Mal pumpafrön till pulver, blanda pulvret i hundens vanliga mat och ge din hund två gånger dagligen. Ge 1/2 tesked pumpafrö mjöl/10 kg (eller 1 tsk krossade pumpafrön). Du kan ge pumpafrö tills du inte ser mask i avföringen längre, ge under en veckas tid eller 2-3 gånger om dagen i några dagar. Ett tips, ge finriven morot till nästa mål, det hjälper till att ”rensa ut” masken eftersom masken bedövas av curcurbitacinet och inte kan hålla sig fast.  

KRYDDNEJLIKA
Kryddnejlika innehåller kraftiga antibakteriella och antiparasitiska egenskaper som hjälper till att förstöra olika typer av mask i tarmarna. kryddnejlika hjälper också till att öka antalet vita blodkroppar, vilket ökar din hunds immunförsvar . För små hundar, ge ¼ av en hel torrklyfta, krossad och blandad i mat en gång dagligen i 1 vecka. För medelstora hundar, ge ½ av en hel torkad kryddnejlika, krossa och blandad i maten en gång dagligen i 1 vecka. För stora hundar, ge 1 hel torkad kryddnejlika, krossa och blandad i maten en gång dagligen i 1 vecka. Gör uppehåll i en vecka och upprepa sen en vecka till. OBS!! Ge inte kryddnejlika i någon form till gravida tikar eftersom kryddnejlika är ett livmoderstimulerande medel.  

PAPAYA Den effektiva enzymen papain som finns i papaya kan hjälpa din hund att bli av med tarmparasiter. Papayafrön har anthelmintiska och anti-amoebiska egenskaper, vilket innebär att fröna kan döda intestinala maskar och andra parasitära organismer i hundens matsmältningssystem. Papain hjälper även till med matsmältningen. Ge din hund 2 matskedar papayafrön i pulverform per 10 kg i sju dagar. (Du kan även ge din hund mogen papaya i bitar. De flesta hundar älskar verkligen smaken av papaya.)  

GURKMEJA
Gurkmeja har antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att minska inflammation och tarmskada orsakad av en mask. Den läker också områdena i tarmarna som var infekterade med maskar. Gurkmeja hjälper också levern att bli av med de gifter som lämnas i kroppen genom tarmarna. Du ger gurkmeja i din hunds vanliga mat i 10 till 15 dagar. Använd ungefär 1/8 till 1/4 tesked gurkmeja per 5 kg. Börja med låg dos och öka gradvis. OBS!! Ges inte till dräktiga tikar eftersom det är ett livmoderstimulerande medel.