Taurin

Taurin behövs för att hundars hjärtan och synskärpa ska fungera korrekt.
De behöver det även för:
– fungerande nervsystem och immunförsvar
– normal fosterutveckling.
Hundar, till skillnad från katter, kan tillverka taurin på egen hand. Men brist kan ändå uppstå om proteinfattiga dieter tillämpas. Eller felaktigt protein, från växtriket får ersätta protein från kött (vanligt i torrfoder).

L-karnitin
Karnitin hos hundar hjälper till att transportera fettsyror till mitokondrien där oxidationsprocessen äger rum. Vid samma tillfälle bildas en hel del energi. Karnitin är mycket bra för hundar som lider av tex. hjärtproblem eller övervikt.

Innan torrfoderindustrin insåg att taurin var en essentiell aminosyra för katter dog många katter av hjärtmuskelsjukdom. Dilaterad kardiomyopati (DCM). Det ansågs idiopatisk tills de visade sig att det faktiskt orsakades av en taurinbrist i början av 1990-talet. Nu får kommersiella kattfoder extra taurin tillsatt i torrfodret eftersom taurin, som många andra aminosyror, denatureras eller görs otillgängliga för metabolism efter tillagning och behandling. Biprodukterna av den kemiska reaktionen mellan aminosyror och sockerarter (kolhydrater) i torr kattmat förändrar mikrobiomen (tarmbakterier) , vilket orsakar nedbrytning av taurinen i maten, minskar dess tillgänglighet till katten och förhindrar även taurin från att effektivt återvinnas av kattens kropp.

Men eftersom hundar kan syntetisera sin egen taurin från andra aminosyror (till skillnad från katter) anses taurin fortfarande inte som en essentiell aminosyra för dem. Så “fullständiga och balanserade” hundfoder har inget minimikrav för taurin alls.
Karnitin är ett vitaminliknande derivat av en aminosyra och det finns också i mycket låga halter i torrfoder och spelar en stor roll i hjärtfunktionen, och karnitinbrist har varit en dokumenterad orsak till DCM hos hundar. Karnitin anses inte nödvändigt för hundar så kommersiella hundmat behöver inte uppfylla ett minimikrav på Karnitin heller.

Många vanliga ingredienser i torrfoder har låg smältbarhets- och anti-näringsämnen (t ex saponiner, trypsinhämmare, fytater och lektiner) som kan störa taurinabsorptionen. Hög värmebehandling och förlängda lagringsperioder har också kopplats till minskad tillgänglighet och absorption av aminosyror.

Det finns många dokumenterade fall av hundar som utvecklar DCM på grund av en taurinbrist och vissa raser anses ha en förutsättning för att utveckla taurinbrist. Taurin finns naturligt i alla livsmedel från djurriket, men grönsaker och frukt innehåller inte taurin.
Spannmålsfria livsmedel som använder baljväxter för att öka proteinhalten eftersom eftersom många av de legumingredienser de använder är höga i protein. Man ökar artificiellt proteinprocenten i fodret vilket får ägare att tro att deras hundar får en högprotein kost. Men baljväxter innehåller nästan ingen taurin och växtbaserade proteiner har låg smältbarhet i jämförelse med köttbaserade proteiner för hundar. Rå mat eller tillskott av taurin och/eller karnitin kan hjälpa till att främja ett hälsosamt hjärta och ersätta det som torrfoder saknar.

DCM är i vissa raser genetiskt, så tyvärr finns det ingen garanti för att detta kommer att bota eller förhindra DCM för alla. Men alla raser som är mottagliga för DCM kan använda all den hjälp de kan få och det här är bara ett sätt att se till att du tillhandahåller alla de byggstenar kroppen behöver för optimal hjärthälsa, eftersom det är väl dokumenterat att torrfoder inte ensamt räcker till.

Följande tabell innehåller en lista över matvaror och deras innehåll av taurin. Skaldjur, mörkt kött och organkött innehåller i allmänhet mest taurin.

Taurin mg/100g

Tonfisk (konserverad) 42
Tonfisk (hel) 284
Lax 60-130
Makrill 78
Makrill (hel) 207
Torsk 31
Vitling 40
Kolja 28
Sik 114-151
Musslor(färska) 520
Musslor (burk) 152
Räkor 155-390
Kammussla 827
Bläckfisk 388
Musslor 655
Ostron 396-698
Sill (hel) 154
Kyckling 18
Kyckling ben 34
Kycklinglever 110
Kycklinghalsar och skrov 58
Kyckling (hela) 100
Kalkon (mörkt kött) 306
Kalkon (ljustkött) 30
Anka ben (kött) 178
Anka ben (hud) 62
Kanin (hel, marken) 37
Nötkött (15% fett) 40
Nötkött (25% fett) 28
Nötkött hjärta 65
Nötkött 69
Nötkött mjälte 87
Nötkött lunga 96
Nöt tunga 175
Fläsklunga 78
Pork gullet 65
Fläsk lever 86
Fläsk njure 77
Lammben 47
Lamm njure 24
rådjur 60
Kalvkött 40
Häst 31

Källor:
https://www.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/CVMUpdates/ucm613305.htm
https://www.nbcnews.com/health/health-news/dog-heart-disease-linked-food-fda-says-n891011?cid=sm_npd_nn_fb_ma
https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2018/07/09/link-between-dog-food-taurine-deficiency-and-dcm.aspx
Kibble may be putting some dogs at risk for fatal heart condition

 

Studier visar också att spermakvalitet och kryptorchidism kan vara en följd av hormonstörande kemiska tillsatser i torr- och våtfoder.

Sammanfattningsvis visar denna studie att spermierotiliteten i en population av avelshundar har minskat under en 26-årig period. Även om mekanismen förblir bestämd, har vi visat att kemikalier som finns närvarande i testis och ejakulat direkt påverkar spermafunktion och livskraft. Eftersom den ökade förekomsten av kryptorchidism i kombination med minskande spermier hos män är en indikation på hunds “testikeldysgensyndrom”, kan den inhemska hunden vara en användbar indikator för studier av miljöpåverkan på fertil fertilitet hos män.

https://www.nature.com/articles/srep31281