Vaccinerar vi för mycket?

Vacciner är alltid en het fråga. Det spelar på folks samvete, tron att man gör det som är bäst för sitt husdjur. Det blir känsligt. Men jag tänker ändå ta upp den här.  Jag vill ge mer info om vacciner helt enkelt. Jag är inte vaccinmotståndare, jag är motståndare till övervaccinering, ska tilläggas. Dr. Shultz (Ronald D. Schultz, PhD, DACVM, Emeritus Professor of Immunology, Department of Pathobiological Sciences, University of Wisconsin-Madison School of Veterinary Medicine) sitter som rådgivare till AAHA (American Animal Hospital Association) och WSAVA (World Small Animal Veterinary Association). Han har studerat vacciner i 40 år. Och att han är den som dessutom förser veterinärorganisationer med rekommendationer och forskning borde ju tyda på att är kunnig i sitt ämne.

Immunologiskt minne ger immunitetstid för kärninfektionssjukdomar som långt överstiger de traditionella rekommendationerna för årlig vaccination.” Skrev Ronald D. Schultz redan 2003. Vi vaccinerar för att ge kroppen immunologiskt minne alltså. Och det minnet är mycket längre än 1 år. Eller 3 år. Han skrev också: ”Rekommendationen för årlig revaccination är en praxis som officiellt startades 1978. Denna rekommendation gjordes utan någon vetenskaplig validering av behovet av att stimulera immunitet så ofta. I själva verket blockerar förekomsten av goda humerala antikroppsnivåer det anamnestiska svaret på vaccinboosters, precis som maternala antikroppar blockerar svaret hos vissa unga djur.” (vår valpvaccination som ges vid 7-8 veckors ålder tar inte, för att det finns antikroppar från mamman. Därför vaccinerar vi igen vid 12 veckor. För att det ska bildas antikroppar. Paradoxalt nog visar det sig att valpar vaccinerade en gång, men senare, har större immunitet än dem som vaccinerats två gånger i för ung ålder. Länk till mitt påstående kommer så snart jag hittat den igen, det finns forskningsresultat.) I 2011 års revaccinationsriktlinjer (AAHA) anges: ”vart tredje år eller mer” med följande kommentar: ”Bland friska hundar förväntas alla kommersiellt tillgängliga vacciner ge ett varaktigt skyddande immunsvar som varar minst 5 år därefter”. Ändå kallar många veterinärer till vaccinering varje år. En del ger vart tredje år. Men eftersom vacciner räcker längre så, så riskerar våra hundar att bli övervaccinerade. Hur många djurägare får fullständig information när deras djur vaccineras? Hur många veterinärer varnar dem om att vaccinet kan orsaka sarkom på injektionsstället, andra former av cancer, allvarliga allergiska reaktioner eller till och med anafylaktisk chock och död? (R.D Shultz, 2007)

En gång kanske räcker?

“Only one dose of the modified-live canine ‘core’ vaccine (against CDV, CAV-2 and CPV-2) or modified-live feline ‘core’ vaccine (against FPV, FCV and FHV), when administered at 16 weeks or older, will provide long lasting (many years to a lifetime) immunity in a very high percentage of animals.” – En enda dos vaccin som ges vid 16 veckor eller äldre kommer att ge en lång immunitet hos din hund. Från många år till en livstid.

Mer intressant läsning om Vacciner finns på Biogals sida, de tillhandahåller också nåt som heter Vaccicheck. På 20 min kan hunden titertestas och se om den behöver vaccineras eller inte, för att undvika övervaccinering.
De har lagt in en text av W. Jean Dodds, DVM.
vaccinated and truly immunized animals should be fully protected from disease. Immune memory cell immunity should persist life-long

An animal with a positive serum antibody test is protected from infection.
Vaccinating that animal would not cause a significant increase in antibody titer, but hypersensitivity to vaccine components (e.g. fetal bovine serum) may develop.
Furthermore, the animal doesn’t need to be revaccinated and should not be revaccinated since the vaccine could cause an adverse reaction (hypersensitivity disorder).


Läs mer på:
https://www.biogal.co.il/blog/pet-overvaccination-increases-risk-of-adverse-events

Jag antar att det finns fler företag som tillhandahåller utrustning för titertest. Det är bara synd att vi inte har det i Sverige. Istället för att veterinärer förlorar pengar om vi inte vaccinerar skulle de istället tjäna pengar på att kolla om vaccinering verkligen behövs.

Min rekommendation till de som köper valpar av mig är att vänta tills valparna är 16 veckor. I alla fall inte vaccinera före 13 veckor. Forskning går framåt, och även 13 veckor tillhör nu ”äldre forskning” fast det inte är så många år sedan de kom fram till det. Även SKK skriver på sin sida: ”Alla valpar vaccineras inte innan leverans, och det beror bland annat på att det finns många olika vaccinationsprogram.” Alltså, att vaccinera valparna i tidig ålder är inget krav från SKK.
I Danmark, Belgien, Nederländerna mfl tillåter man nu titertest inför tävlingar och prov. Man behöver inte övervaccinera sin hund. I USA pågår ett upprop bland veterinärer för att sluta övervaccinera (DR. John Robb, Protect the pets) . Det är bra att det finns länder där man reagerar på vacciners biverkningar på våra husdjur och förhoppningsvis når den nyheten Sverige också snart. Övervaccinering hjälper inte bättre, tvärtom är det rent av farligt. Här följer en lista på vaccinreaktioner, som kan uppstå från ett par timmar efter vaccinering till år efter vaccinering, Schultz, 2007. Reaktioner som uppstår senare betraktas av tillverkaren som att det inte beror på vaccinet för att det har gått för lång tid. Schultz har annat resultat:

Tills dess: Fundera på om din gamla hund verkligen behöver vaccineras. Den har troligen tillräcklig immunitet för en eller ett par livstider redan. Är du orolig, gör ett titertest. Ett blodprov som visar om det behövs eller inte.  Undvik att vaccinera din hund när du söker för andra problem hos veterinären. En sjuk hund FÅR INTE vaccineras. Dvs oavsett sjukdom ska det inte vaccineras. En hund som får vaccin ska vara synnerligen friskt för att klara av vaccinet.

Bilderna till artikeln hittade jag på sidan Dogs Naturally Magazine. Där finns också texten på rätt så lätt engelska. Använder du Google Chrome kan du översätta texten till svenska med en knapptryckning. Inte den bästa översättningen, men man förstår texten iaf. http://www.dogsnaturallymagazine.com/annual-dog-vaccines-are-they-necessary http://www.dogsnaturallymagazine.com/why-vets-are-getting-away-with-murder/ https://www.dogsnaturallymagazine.com/what-every-vet-should-know-about-vaccines/ https://s3.amazonaws.com/dogsnaturally/Vaccines-DNM.pdf Flera källor: Dodds WJ. More bumps on the vaccine road. Adv Vet Med 41:715-732, 1999. Dodds WJ. Vaccination protocols for dogs predisposed to vaccine reactions. J Am An Hosp Assoc 38: 1-4, 2001. Hogenesch H, Azcona-Olivera J, Scott-Moncreiff C, et al. Vaccine-induced autoimmunity in the dog. Adv Vet Med 41: 733-744, 1999. Hustead DR, Carpenter T, Sawyer DC, et al. Vaccination issues of concern to practitioners. J Am Vet Med Assoc 214: 1000-1002, 1999. Kyle AHM, Squires RA, Davies PR. Serologic status and response to vaccination against canine distemper (CDV) and canine parvovirus (CPV) of dogs vaccinated at different intervals. J Sm An Pract, June 2002.