Vad du inte ska ge din hund att äta

Här är en lista med 17 livsmedel som du inte ska ge din hund, även om vi människor i många fall kan äta dem själva. Den främsta anledningen är att din hunds ämnesomsättning är lite annorlunda än din.

Uteslutet från denna lista är kaffe, alkohol, cigaretter, droger, läkemedel, överdrivna mängder salt varje dag och allt annat som är alltför uppenbart.

 1. Aflatoxiner Majs, vete och ris, vissa nötter och baljväxter kan vara förorenade med mögel på grund av långvarig lagring och kemiska odlingsförhållanden. Dessa mögel kallas aflatoxiner och kan producera cancerframkallande egenskaper när de växer från möglet Aspergillus flavus. Finns i de flesta torrfoder och vissa godbitar och den mycket höga temperaturtillagningsprocessen dödar dem inte, så undvik dem definitivt till varje pris.
 2. Tuggummi och godis Tuggummi och socker har ingen plats som mat för hundar. Det verkliga problemet här är xylitol, som inte orsakar någon uppenbar skada på människor, men är extremt giftigt för hundar. Även små mängder kan orsaka lågt blodsocker, kramper, leversvikt eller till och med valpdöd. Inte värt någon risk att ge dessa till dina fyrbenta vänner.
 3. Choklad Tyvärr är choklad en absolut nej. Detta beror på teobromin och teofyllin, som kan vara giftiga. Choklad kan orsaka andnöd, kräkningar och diarré, samt skada hundens hjärta och nervsystem. Självklart har vi alla hört talas om en hund som äter en hel ask med chokladpraliner, men detta har också orsakat allvarliga skador på andra hundar.
 4. Kokta ben Verkligen dåligt för hundar. Kan orsaka sprickor i tänderna och punktering av tarmarna. Kokta ben tenderar att splittras så undvik dem. Kokta ben är helt enkelt ett nej och kan också orsaka:
 • Förstoppning
 • Rektal blödning
 • Magtarmsblockering
 • Munskador
 • Peritonit – en bakterieinfektion orsakad av punkteringar i magen eller tarmarna
 1. Majskolv Att ge några få korn är säkert men kolven kan vara farlig för hundar. Bitar kan lätt fastna i tunntarmen och orsaka potentiell blockering. Kolven bryts inte ner och kan inte smältas ordentligt av hundar, så värt att notera och undvika.
 2. Dentastix Vetegluten, det mest antigena på jorden för hundar, som det främsta ingrediensen. Tredje ingrediensen är socker. Fjärde ingrediensen, salt. För tänder? Jag rekommenderar starkt att du slutar ge dessa. Ersätt med färska ben. Faktum är att det är nästan omöjligt att hitta exakta ingredienser i dessa produkter så det är därför de finns med på vår lista över saker du inte ska ge en hund.
 3. Torrfoder för hundar och katter Bearbetat torrt så kallat mat är sällan gjord med ditt husdjurs intresse i åtanke. Det är gamla, kemikaliebelastade sopor som tillverkas långt borta från resterna av den mänskliga livsmedelssektorn. Nästan inget kött och eventuellt 4% köttderivat blandat med giftigt skräp. De innehåller ingredienser som ”derivat av vegetabiliskt ursprung”. Denna term tillåter användning av allt som inte klassificeras som spannmål. Det är avfall från livsmedelsförberedningsindustrin som bearbetas vid höga temperaturer och har inget näringsvärde.
 1. Fett – Inte för mycket Hundar kan få rester av fett från middagsbordet, det är bra, speciellt för en hund som får råfoder och kan ges som godbitar. Men… Hundar som får torrfoder är annorlunda, deras bukspottkörtel är hårt belastad av att försöka smälta en diet bestående av 50% kolhydrater varje dag. För en hund som får torrfoder kan fettkanter från en biff räcka för att pressa dem över kanten och skapa bukspottkörtelproblem.
 1. Fisk – Färsk För att göra en lång historia kort, är många av de vanliga arterna har mask. Frysning dödar dessa parasiter, så se till att ge fisk från frysen. Tonfisk är rik på kvicksilver, så undvik detta. Att ge fisk som makrill, sill och sardiner är bättre än lax eftersom de är mindre benägna att vara fulla av gifter från våra över förorenade hav. Lax har dock högre omega-3 innehåll.
 2. Snabbmat Vi vet att snabbprocessade livsmedel inte är bra för oss men vi unnar oss ändå. Snabbmat är dock inte bra för din valp och innehåller höga halter av högt bearbetat socker, fett och salt och kan till och med innehålla dolda konstgjorda sötningsmedel. Biverkningarna, om de ges till din valp, kan vara:
  Diarré
  Förstoppning
  Uttorkning
  Kramper
  Magtarmstörningar
  Uttorkning
  Pankreatit
  Så jag skulle rekommendera att du låter bli att ge snabbmat åt valpen.
 3. Vindruvor och russin Vindruvor och russin innehåller ett toxin som kan orsaka allvarlig leverskada och njursvikt hos hundar. Hundar kan inte metabolisera tanniner, flavonoider och monosackarider som finns i dessa läckra frukter. Bra för oss men aldrig för hundar.
 4. Mänskliga Multivitaminer Ofta för höga i fel saker, hundar som äter färsk mat behöver dem inte. Torrfoderhundar behöver dem dock, men dessa bör tillhandahållas via tång, öljäst eller alfalfa och en hel rad andra naturliga kosttillskott beroende på problemet med din valp. Syntetiska vitaminer kan vara farliga för hundar.
 5. Macadamianötter eller svarta valnötter Båda dessa innehåller ett toxin som kan hämma rörelseaktiviteter – vilket resulterar i svaghet, flämtande, svullna lemmar och skakningar samt möjlig skada på hundens matsmältnings-, nerv- och muskelsystem. De innehåller också ett okänt toxin som kan ha neurologiska effekter. Inte bra att ge till hundar med andra ord.
 6. Mjölk Precis som de flesta av oss, om inte alla, är hundar intoleranta mot laktos. De förlorar de nödvändiga enzymerna medan de är valpar, när de ska sluta dricka mjölk. Även om det finns kalcium i mjölk, finns det mer i ben och gröna bladgrönsaker.
  Hundar saknar enzymet laktas så de kommer inte kunna smälta den ordentligt. Det blockerar absorptionen av viktiga näringsämnen och mineraler och kan utsätta dig för lite illaluktande pruttar, kanske lite diarré.
 7. Lök och purjolök Oavsett form de är i (torr, rå, kokad, pulver, i andra livsmedel, även blomlökar), innehåller lök disulfider och sulfoxider (tiosulfat), båda kan orsaka anemi och skada röda blodkroppar hos hundar. Tyvärr fick vitlök, som är en medlem av lökfamiljen, dåligt rykte av en felaktig studie. Lyckligtvis behöver en hund äta en enorm mängd vitlök för att lida några negativa konsekvenser. En halv krossad vitlöksklyfta per 10 kg hund då och då är tvärtom bra för hundar.
 8. Persikor, Plommon, Aprikoser och Körsbär – Hela kärnor Persika, plommon, aprikoser och körsbärskärnor orsakar ofta tarmobstruktion och enterit. Dessa kärnor innehåller amygdalin som är giftig när den ges till hundar och kan orsaka njursvikt – detta är en form av cyanid och saktar ner enzymerna i din valps kropp som är nödvändiga för att transportera syre till blodet så definitivt värt att lägga till på din lista över saker att inte ge hundar.
 9. Djuraffärsgodis På samma sätt som torrfoder och Dentastix-liknande godis är tillverkade av de sämsta tänkbara livsmedelsingredienserna, bör djuraffärsgodis i allmänhet ifrågasättas. Grisöron importeras till stor del från Indien och Kina där användningen av kemikalier är mycket tveksam. Och små benpinnar virade med kyckling och chicken jerky från Kina har blivit direkt kopplade till dödsfall. (Fanconis syndrom)

  Källa: Dogsfirst.ie