Glukosamin

Glukosamin och kycklingfötter

En kycklingfot väger ca 30 gram

Varje fot är ca 30% brosk

Brosk är ca 5% glukosamin

Alltså: 30 gram x 30% x 5% = 0,45, eller 450 mg per kycklingfot

En hund på 20 kg ska äta 2 kycklingfötter per dag, vilket ger 900 mg glukosamin. Om din hund har artros ökar du till det dubbla. Det enda problemet med att ge för mycket glukosamin uppstår när man ger det i en konstgjord form, inte som del av mat i naturlig form.
Jämför du innehållet i torrfoder med tillsatt glukosamin behöver din hund äta 3-4 gånger mer än rekommendationerna på påsen för att få i sig samma mängd.

Några av de livsmedel som innehåller glukosamin ger också vitaminer och Omega-3 fettsyror som hunden behöver. Andra, som luftstrupe av nöt, är nästan rent brosk och innehåller ca 5% glukosamin, så bara en 30 grams bit kommer att ge ungefär 1400mg, mer än den rekommenderade minsta dos för att skydda en medelstor artros hund.

För att inte tala om vilken bra tandpetare det är och ett bra gnag för de minsta hundarna. Och perfekt som godbit då och då!

Det har sina fördelar att ge rå föda till hunden!