Enzymer

Och varför dem är så bra!

Enzymer är specialiserade proteiner som är ansvariga för tusentals viktiga funktioner i kroppen. Ett av deras viktigaste jobb är att bryta ner och ta upp näring från maten. Utan matsmältningsenzymer skulle din hund bokstavligen svälta!
De flesta enzymer produceras i bukspottkörteln och de släpps till tunntarmen där de bryter födan i mindre enheter som kroppen kan använda för bränsle och för att bygga celler

Det finns tre huvudsakliga matsmältningsenzymer som produceras i kroppen, alla spelar en egen unik roll:
• Proteas bryter proteiner ner till aminosyror.
• lipas bryter ner fett till fettsyror och glycerol
• Amylas bryter kolhydrater ner till socker

Men visste du att hunden inte producerar enzymer så det finns för en livstid? Du måste tillföra enzymer i födan. Enzymer fungerar som ditt bankkonto. Du kan inte ta ut pengar utan att sätta in.

 

Tillagad mat innehåller inte enzymer!

Kokning vid temperaturer över 48º förstör naturligt förekommande enzymer i hundfoder. Om inte hunden kan producera alla enzymer den behöver så kommer den att lida av näringsbrist även om ditt foder är helt komplett enligt konstens alla regler.
Läkemedel, antibiotika, tungmetaller och livsmedel som är söta eller har hög glykemiskt index kan bryter kroppens förmåga att producera sina egna enzymer. Äldre hundar och sjuka eller stressade hundar kommer också att vara hårt pressade att producera tillräckligt med matsmältningsenzymer.
Enzymer förbrukas också snabbare vid vissa sjukdomar, extrema väder eller ansträngande motion. Äldre hundar har också nytta av extra enzymer då mängden enzym som produceras i kroppen minskar med åldern och det är delvis ansvarigt för åldersrelaterad sjukdom och kraftlöshet.
Rå föda tillför enzymer. Ingen upphettning = alla nyttiga enzymer kvar! Man kan också tillföra extra enzymer i kosten och hjälpa matsmältningen.