Valpar kan äta rå mat precis som en vuxen hund oavsett ålder eller ras. En balanserad rå kost tillåter valpen att växa långsamt vilket i slutändan gör att ni undviker skelett- och ledproblem. Långsam tillväxt är det bästa för en valp, i allmänhet tenderar folk att vilja att deras valpar växer (för) snabbt.
Att ge BARF är ett utmärkt sätt att tillhandahålla en kost med balanserad kalcium och fosfor (även om torrfodertillverkare vill få dig att tro motsatsen). Börja med fjäderfähals, vingar och fötter. Benen i dessa är mjuka och ihåliga. När din valp blir större kan du introducera större ben, som kycklinglår tex.
BARF GUIDE FÖR VALPAR
Valpar kräver mer mat än vuxna hundar. Dessutom ska valparna ges mat oftare än en vuxen hund. Även om en valp behöver mat oftare och i större mängd är de rekommenderade procentsatserna för muskelkött, råa ben, organ och frukt/grönsaker ungefär de samma för valpen.
Om din valp inte äter all mat, så är det ok – väg det som är kvar och spara för att ge vid nästa utfodring. Riktlinjerna är bara rekommendationer och det det kan variera. De flesta brukar äta upp och gärna vilja ha mer 🙂
Det här är start-riktlinjer:
2-4 månader 10-8% av valpens vikt – ge mat 3 gånger om dagen
4-6 månader 8-6% av valpens vikt – ge mat 3 gånger om dagen
6-8 månader 6-4% av valpens vikt – ge mat 2 gånger om dagen
8-12 månader 4-3% av valpens vikt – ge mat 2 gånger om dagen
Ge en balanserad kost till valpar
Alla valpar, särskilt unga valpar, bör börja äta balanserade måltider (muskelkött, ben, lever och organ). Vuxna hundar kan äta variation över tid, dvs samma saker flera mål för att sen ge annat kött flera mål, bara den får en variation på tex 7, 10, 14 dagar. Valpar kan inte reglera vitaminer och näringsämnen som en vuxen hund och behöver därför mer balanserade måltider. Dessutom har valpar ett högre aminosyrabehov under sin viktiga tillväxtperiod. Den viktigaste att komma ihåg är att ge muskelkött och ben dagligen för att säkerställa en hälsosam tillväxt.
Valpar ska inte äta mycket fett. Fett är ren energi och driver på tillväxten. Så ta bort synligt fett till valpar.
VANLIGA MYTER
- Valparna är för små och små för att ha råa ben – Samma regler för utfodring av råa ben till vuxna hundar gäller för valpar. Att ge råa ben till valpar är helt säkert när du ger rätt storlek för hundens storlek och ålder. Mindre ben rekommenderas att börja med och arbeta upp till större ben när din valp växer. Om du har en valp som du avvänjer från mamman, rekommenderas malet kött med ben inblandad i början tills valpen kan börja tugga hel mat.
- Storväxtra rasers valpar ska inte ges rå mat eftersom det kommer att påverka deras tillväxt.
– Stora valpar är inte annorlunda än någon annan valp. Liksom alla valpraser måste stora valpar växa väldigt långsamt. Detta för att undvika att utveckla led- och skelettproblem.
BIOLOGISKT LÄMPLIGA RÅVAROR FÖR HUNDAR
BARF är hemlagad kost som består av rå kött och ben, samt grönsaker och frukt samtidigt som alla processade, bearbetade livsmedel och spannmål elimineras. En komplett BARF diet för hundar består av 70% muskelkött, 10% rå ätbart ben, 10% organ (5% lever, 5% andra organ) och 10% grönsaker och frukt.
Tidigare har 80% kött, 10% ben och 10% lever varit den riktlinje de flesta följt. Hundar kan nämligen klara sig utan grönsaker och frukt. Men idag vet vi att grönsaker, och därmed en större variation av mat, ökar microbiotan i tarmarna vilket ger friskare hundar. Och dessutom innehåller grönsaker mycket bra näringsämnen även för hundar.
Muskelkött ger du 70%
Här räknas allt muskelkött, fett, hjärta, lunga, krås, tunga, strupe och vom tex. Kött från vilt innehåller mycket d-vitamin dessutom. Vilket även kött från frigående djur utomhus gör. Men det finns också nöt, gris, kyckling, fick och kalkon tex. Ge en variation av flera olika sorters kött. Men när du börjar så introducera en sort i taget. Tex börjar du med lamm kan du efter 4-5 dagar lägga till kyckling osv.
Ätbara ben 10%
Råa ben är säkra att äta eftersom de är mjuka och lätta att smälta. Faktum är att råa ben är en välbalanserad mat för köttätare. De är en viktig källa till kalcium och fosfor, för underhåll av skelett. Det är också ben som skapar fast avföring hos köttätande djur.
För att valpen ska få i sig kalk bör benen vara av den mjukare sorten. Ben från unga djur (aldrig bärande ben eller tillagade ben!) Tex. är kycklingvingar väldigt bra när valpen ska lära sig äta ben. Håll i vingspetsen och låt valpen slicka, suga och tugga på den. Så den lär sig ett bra sätt att äta och inte försöker sluka den hel. Så småning om kommer den fortsätta äta kycklingvingar på ett säkert sätt.
Revben från unga djur är bra gnag, så även svansar. Kycklinghals och kalkonhals är fina köttiga ben också. Kycklingfötter innehåller även glucosamin och kondoitin i naturlig form.
De flesta av de djur som går till slakt för humankonsumtion är unga djur och de benen är helt ätbara för hundar. Det är mjuka ben som de äter upp helt och därmed får de kalk i sig. Hårdare ben är tugg och tidsfördriv. Men se upp med hårda ben, en del hundar försöker ta sönder dem så intensivt att de riskerar tandskador istället.
Ge inte kokta, rökta eller torkade ben. De är torra och spröda och kan splittras. Ger du större (hårdare) köttiga ben till din hund, ta bort benet när den ätit upp köttet på den.
Organ 10%
Organ är det som innehåller fettlösliga vitaminer, tex A-vitamin (retinol) därför ska det begränsas så de inte får för mycket. Men det är viktigt att de får även de fettlösliga vitaminerna från organ eftersom de inte finns i muskelkött.
Lever 5% (från kyckling, nöt, lamm mm)
Andra organ än lever 5% (njure, mjälte, testiklar mm)
Det rekommenderas att ge organ upp till 15-20% totalt. Lever max 10% dock. Organ är hundens multivitamin, ger du mer organ så vet du att hunden får i sig vad den behöver. Du kan räkna bort lite kött när du ger extra organ.
Grönsaker 10%
Dela gärna upp grönsakerna i förslagsvis:
6% grönsaker som grönkål, broccoli och spenat. Välj grönsaker med lågt kolhydratinnehåll.
Här ingår också gröna blad grönsaker och även maskrosblad och kirskål!
Hundar kan inte bryta ner grönsaker som vi människor. Så ånga, koka eller purea grönsakerna för optimal matsmältning.
2% frön, tex hampafrön, solrosfrön och pumpafrön. Fröer har bra fettsyra och vitamininnehåll. Blötlägg fröerna i 12-24 timmar eller kör dem i kaffekvarn eller mixer så de kan tillgodogöra sig näringsämnen i dem.
2% frukt som blåbär, björnbär, hallon som ligger högt i antioxidanter. Bär innehåller väldigt lite stärkelse vilket är en fördel. Du kan även ge banan, mango, äpple mm. Undvik kärnor från frukter.
(Tips! Plocka och torka brännässla så du kan strö över maten under vintern.)
Hur mycket?
Ett enkelt sätt att börja på är att väga din valp.
Ta vikten X den procent som anges ovan (den mängd mat du ska ge)
Då får du en total matmängd.
Tex din valp väger 8 kg och är 2 månader: 8 X 0,08=640 gram om dagen.
Av dessa 640 gram ska 70 % vara kött, 10% ben, 10% organ och 10% grönsaker och frön. Tänk på att det är riktlinjer. Är din valp för smal behöver den kanske 10%. Blir den för tjock behöver den kanske något mindre. Valpar är ofta lite mulliga, men de ska inte bli för tjocka.
Du kan förbereda flera mål åt gången.
Lite tips:
Du kan koka grönsaker och förvara ett par dagar i kylskåp eller frysa in i mindre portioner (tex iskuber för små hundar) och ta fram en stund före måltid så det får tina. Precis som du gör med köttet.
Du kan göra en färdig fröblandning som du förvarar i en burk för att bara mala dem precis före servering (i kaffekvarn eller mixer).
Är din valp ung, välj malt kött med ben, så vet du att den får i sig rätt mängd även när den inte är redo att ta sönder benen på egen hand. Eller så finns kalktillskott (men välj bara naturlig kalk, som tex äggskalspulver eller kalk från Naturbalans som är framtagen av alger).
På Hundiagården kan vi ta hem malda köttkorvar med ben även om vi vanligtvis föredrar kött i bitar så hundarna får använda sina tänder som tänkt. Men för valpar kan det malda vara bättre i början.
Balanserade livsmedel (de här kan du ge ofta)
Ägg med skal
Grön vom (grön betyder att den inte är tvättad, dvs den är inte vit)
Vom är lite av naturens egen probiotika. Full med enzymer och annat nyttigt. Den är inte lika näringsrik som kött, men så värdefull att jag rekommenderar att du ger vom ett par gånger veckan. Den har också en perfekt balans mellan fosfor och kalk.
Hur gör vi på Hundiagården?
Eftersom jag föder upp Leonberger så får de rå mat från start.
Det tog lite tid innan jag vågade gå ifrån torrfoder helt. Jag var också lurad att tro att det bara är torrfodertillverkare som kan balansera all näring. Sen gav jag rått, men även torrfoder, för att jag tänkte att deras nya mamma och pappa kanske vill ge torrfoder. Nu har jag läst på. Idag får inga valpar torrfoder. Jag vill ge dem den bästa starten i livet och jag vill att de ska äta rå naturlig mat sen också. Så varför vänja dem med något sämre..
Jag börjar med malt kött. Och kalktillskott om inte benen också är malda i den färsen. Samtidigt brukar mina tikar kasta i sig egen (och de andra vuxnas om de hinner) mat och spy upp den till valparna. Och konstigt nog försvinner även större bitar mat ner i magen innan jag hinner få bort något av det. Och alla har mått strålande. Sedan jag (och mamman) började ge valparna rå mat har jag inte haft ett enda fall av valpdiarré!
När det närmar sig att mamman slutar dia börjar jag blanda in mer och mer variation i maten (även om de får lite annat redan innan också) för att ge dem en så balanserad kost som möjligt.