Riktlinjer för BARF till valpar

Att starta valpen på BARF kräver lite mer än för vuxna hundar.
De behöver mer mat, och flera måltider per dag för att upprätthålla en hälsosam tillväxt. Thats it!

Valpar kan äta rå mat precis som en vuxen hund, oavsett ålder eller ras. Att ge rätt näring till en växande valp är mycket viktigt för att din valp ska bli så frisk som möjligt. Långsam tillväxt är bäst för en valp. Många vill att deras valp ska växa snabbt, men det kan påverka både skelett och hälsa. En balanserad rå kost låter valpen växa långsamt.

BARF är ett utmärkt sätt att tillhandahålla en dietbalanserad kalcium och fosforbalans. Börja med kycklinghals, vingar och fötter – benen i dessa är mjuka. När din valp blir större kan du introducera större ben som kycklinglår och ben.
Även om en valp behöver äta mer och oftare så är de rekommenderade procentsatserna för muskelkött, köttiga ben, organ och grönsaker/frukt i princip detsamma som för vuxna hundar. Valpar behöver lite mer kalcium, och istället för 10% som är rekommenderat för vuxna hundar så ger man 12% till valpar.

Ge av allt varje dag
Alla valpar, särskilt unga valpar, bör börja äta totalt balanserade måltider (muskelkött, ben, lever och organ). Valpar kan inte reglera vitaminer och näringsämnen som en vuxen hundburk. Dessutom har valpar ett högre aminosyrabehov under sin viktiga tillväxtperiod. Det viktigaste att komma ihåg är alltså att ge muskelkött och ben dagligen för att säkerställa en hälsosam tillväxt.

Traditionell övergång eller inte?
Med valpar behövs ingen övergång från torrt till rått. Ofta äter valparna enkelt och ivrigt det råa. Men det finns fall där valpar tolererar organ och rött kött lik abra i början, vilket resulterar i upprörd mage. I dessa fall börjar du introducera rött kött och organ långsamt. Man vill inte orsaka överdriven stress på en växande valp.

Mycket unga valpar
När valpen ska vänja sig vid rå kost kan du med fördel ge malt kött med malda ben i. Då får valpen det som den behöver men kan lättare smälta det.
Det kan man förstås ge alla valpar, men då ser ni inte den där lyckan av att gnaga och slita i den. Och faktum är att om de får gnaga och slita i ben, så minskar gnag och slit på inredning och skorna i hallen 🙂  Mycket stora ben är också att rekommendera som rekreation. De kan inte få itu större ben, men de får en fantastisk stund med gnag som gör vilken valp som helst lycklig.

Valpar ska inte ha mycket fett i maten. Det driver på tillväxten efter som fett ger energi. Det är framförallt viktigt för de stora raserna.