Hur ska jag räkna ut allt?

Inget djur, inte ens människan, äter balanserad kost varje mål. Tvärtom, vi äter olika för att få i oss näring från så många fler maträtter. Hundar gör samma sak, de äter varierat. Det finns inga näringstabeller i naturen. Kroppen tar upp det den behöver, det andra åker ut bakvägen.

Om du ger din mat med variation behöver du inte vara näringsexpert för att föda din hund.

Det som är viktigt att inte glömma är ben och organ. Bara kött, även om det är kött från olika djurslag, är inte så bra. I ben finns kalk och alla viktiga mineraler, i organ finns de fettlösliga vitaminerna som de behöver.

Så enklast att få med allt är att tänka så här:

Skapa en 10 kg låda med mat.
7 kg ska vara kött av flera olika djurslag. Minst tre rekommenderas. Men.. din hund kan äta lamm en vecka eller två, sen nöt en vecka eller två, sen vilt en vecka eller två osv. Du måste inte blanda alla sorter i skålen!

1 kg ska vara organ, hälften ska vara lever.
Fördela organ på 4-5 dagar i veckan så blir det inte så stora mängder av organ åt gången. För mycket lever på en gång gör tex alla hundar lösa i magen.

1 kg ska vara ben, alltså sådana ben de äter upp helt och hållet. Det brukar innebära yngre djur, som lamm, kyckling, kalkon mm. Ge inte bärande ben, de är så hårda så de flesta hundar som får för hårda ben får också sprickor i tänderna. Och ben får heller aldrig tillagas.

1 kg ska vara grönsaker och frukt. Koka och passera, eller mixa med lite vatten så hunden kan tillgodogöra sig näringen. De kan inte det genom att äta råa grönsaker.

Ovan har du en bra komposition som när den är slut har gett hunden en balanserad kost över tid.

Genom brosk som finns i maten (ex har Emmzo brosk i grisköttet och oxköttet) så får de naturligt glukosamin och kondroitin. Naturligt innebär att kroppen tar upp det bättre än syntetiska tillsatser.

Utöver det här ska de ha fibrer. Psylliumfrö skal, lammöron med päls, chiafrön, Lärkarabinogalaktan mm…
Fibrer är ett måste som oftast glöms bort.

Även omega-3 är viktigt. Det får hunden genom att man ger fet fisk som mat. Skarpsill, sill, makrill och lax är bra exempel på feta fiskar. Dom räknas in i köttdelen. Ger du hel fisk så ger du även annat nyttigt med den, som ben, ögon, organ mm.

D-vitamin får hunden genom vilt, fisk och djur som går ute och får sol. Hundar kan inte omvandla solljus till D-vitamin som vi kan, de måste få det via maten. Det går också att ge torsklever olja, men man ska vara mycket försiktig vid dosering av D-vitamin eftersom för mycket är giftigt. Dessutom innehåller torskleverolja A-vitamin, så man kanske får dra ner på mängden lever om man väljer torskleverolja.

D-vitamin finns också i ägg från frigående höns. Men ägg är nyttigt oavsett de är frigående eller inte. Du kan ge hela ägg råa eller kokta, eller som äggröra. Det är nyttigt hur du än serverar.

Rekreationsben

Rekreationsben är större ben som knotor, hjortnacke eller oxrevben (lite större hundar brukar få i sig en större del av oxrevbenen, då kan du räkna in det i maten). Hjortnacke innehåller oftast mycket kött också.
Rekreationsben är bra när hunden ska ta det lugnt eller när du vill förhindra att valpen gnager upp stolsbenen =)

Sammanfattning
70% kött, 10% organ, 10% ben och 10% grönsaker.
Omvandlat i kilo: 7 kg kött, 1 kg organ, 1 kg ben och 1 kg grönsaker.
När din hund ätit upp den lådan har den fått balanserad kost över tid.

Utöver det här så är frön, nötter (inte makadamia, den är giftig för hund) och svamp (dom kan äta den svamp vi kan äta) bra att ge hunden.
Kefir och annan probiotika, som syrade grönsaker är också nyttigt.

Valpar och dräktiga/digivande tikar ska ha mer ben och organ. Ovanstående gäller vuxen hund.