Vill du ge din hund bättre mat?

Då rekommenderar vi ett besök här hos oss på Hundiagården, så får du mer information om maten och vi går igenom vad din hund behöver.
Kontakta oss och boka en tid så tittar vi på vad din hund behöver. Med jämna mellanrum har vi också föreläsningar om BARF där du får veta mer.
De annonseras ut på Facebook: https://www.facebook.com/hundiabutiken/
Du kan se sidan även om du inte har ett konto på Facebook. 

Balans över tid!

Nötkött, strupe, lammvom, äggula, musslor och lite blåbär. En nyttig måltid med ett överflöd av näringsämnen. Behöver jag säga att ingen hund matvägrar hemma hos oss? 🙂

Fördelar med råfodring

Naturlig mat stärker och understödjer hundens immunförsvar varaktigt. De blir mer sällan sjuka då hundens hela immunsystem stärks. Råfodring stärker även ledband, senor och leder på ett positivt sätt. Hundar som äter rå föda utmärker sig ofta genom en vacker päls. Även pigmenteringen av pälsen förstärks. Tandsten förekommer nästan aldrig hos hundar som äter rå mat. Kött och ben ger stimulans till tandkött och håller tänder rena. Hundlukt och dålig andedräkt försvinner, inte ens hundens bajs är illaluktande som när de äter torrfoder. Och eftersom hunden tillgodogör sig maten bra blir också högarna betydligt (60-80%) mindre. Det låter otroligt, men du kommer märka det själv. Men det viktigaste av allt är kanske att du vet vad du stoppar i din hund. Det finns inga tillsatser i rå naturlig mat.

Bakterier och smittor?

Allt kött vi har i frysboxarna är samma kvalitet som det du och jag köper i butiken. Det är slaktat på samma slakteri, det är samma djur. Vi har inget kött av tvivelaktig härkomst, det är noga kontrollerat av godkända slakterier där kött av humankvalitet slaktas. Du kan ta fram och tina det, det klarar sig bra i kylskåp någon dag. Samma hygien gäller förstås för hundens och kattens mat, som när vi hanterar vår egen mat. Diska skärbrädor, byttor och tvätta händerna efter hantering.

Det mesta köttet kommer fryst i kuber. Var sort för sig.
Du kan köpa så många kilo du vill, eller hela 10 kg lådor.

Varför BARF?

Ursprungligen har hunden alltid varit en köttätare. Tänder, käke och matsmältningssystem är anpassat för att äta kött. De vassa tänderna är är gjorda för att riva, slita, krossa och tugga. Till skillnad från växtätare har hundar inga platta kindtänder. Dessutom kan hundar inte flytta käken i sidled. Hundar kan alltså inte mala växtmaterial mellan tänderna även om de vill. Processad mat har försvagat hundens immunförsvar, vilket innebär att hundens kropp inte längre producerar de enzymer som behövs i lika stor utsträckning. När man ger hunden artspecifik kost, ökar enzymproduktionen igen.
Hundens organism tar upp rå föda till 90–97 procent, även ben! Du ser det själv, avföringen hos en barfande hund är luktfri, hård och består av en liten mängd. Att det är liten mängd beror på att allt bryts ner och tas upp i hundens mage. Hundar som äter processad mat som torrfoder uträttar sina behov oftare och i större mängder, eftersom avföringen till stor del består av osmält spannmål och fiber.
Hundens saliv har antibakteriella egenskaper, eftersom lysosomernas enzymer effektivt förstör främmande bakterier. Hundens magsäck är mycket sur, och är därför inte en gästvänlig plats för bakterier. Dessutom har hunden ett väldigt kort matsmältningssystem, vilket innebär att bakterierna inte hinner få fäste och förökas.
Dagligen kommer hundar i kontakt med mängder av bakterier. De slickar sig själva, de äter tvivelaktiga rester och ibland också egen eller andras avföring. Hundens kropp klarar av att hantera bakterier på ett helt annat sätt än människans coh speciellt när den barfas eftersom magsyran har så lågt pH att den tar död på bakterier. Du behöver alltså inte oroa dig. De naturliga bakterierna är bara bra för hundarna, immunförsvaret hos en barfande hund är ofta i toppskick.

Forskning om BARF?

Det är svårare att hitta forskning om BARF för det finns inget multibolag bakom BARF som betalar för forskning. Men visst finns det!Vid Walthams forskningscenter i Portland presenterades 3 finska studier som undersökt vilken effekt utfodring med rå föda haft på valpars höftproblem (http://bit.ly/waltham2013, s. 93), mot atopiska utslag och allergier (http://bit.ly/waltham2013, s. 127) och mot kroniska matsmältningsproblem (http://bit.ly/waltham2013, s. 128).
Resultaten från dessa studier tyder på att rå föda har en förebyggande effekt mot många hälsoproblem.
På företagets MUCH sida har över 600 människor svarat på en hälsoenkät och över 88% tycker att BARF har haft positiv inverkan på matsmältningsproblem.
Och ännu roligare är att det har påbörjats forskning genom crow founding. Finland är först ut: https://www.facebook.com/rodneyhabib/videos/10155176513292028/?hc_ref=ARRVM7Rkf9H3EqutAfstnt9XY9FKp7WzI2Z05wlPd3rYjLcvLPpWntQHs_tnw1GqFWE  

Den oberoende Nya Zeelandstudien – den andra i sitt slag i världen – fann att diet med hög andel kött är lättare för hundar att smälta, vilket innebär att fler näringsämnen kan absorberas, som resulterat blir det högre nivåer av bakterier i tarmarna samband med matsmältning. Dessa högre nivåer av bakterier visade att en hunds tarm är biologiskt utformad för att smälta en kost med hög andel kött. https://www.scimex.org/newsfeed/nz-dog-diet-study-a-wake-up-call-for-animal-nutrition

Cancerforskning visar att Sulforafan som finns i Broccoli förstör cancerceller hos hundar! http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/vco.12212/full 

Italienarna ville visa att färska råvaror är bättre för djur och här är resultatet: ”Hundar som fick rå mat hade en hälsosammare mage/tarm jämfört med hundar som åt torrfoder”.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28245817