Börja BARFA din valp

Den här guiden är för valpar som har fått torrfoder hos uppfödaren. Det rekommenderas inte att starta valparna med fullständiga balanserade 80/10/10 måltider, eftersom det kan orsaka magproblem när de inte är vana.

80/10/10 står för 80% kött, 10% ben, 10% inälvor. Idag vet vi att hundar har nytta av grönsaker också. Så vill du ge grönsaker är rekommendationerna 70/10/10/10 – de sista 10 är då 7% grönsaker och 3% frukt och bär.

Guiden nedan går igenom hur du introducerar kött, inälvor och ben. Du introducerar självklart grönsaker och frukt på samma sätt.
Grönsaker ska kokas lätt, bladgrönsaker (sallad, maskrosblad, kirskål) och frukt och bär kan köras i mixer.

Det går oftast väldigt fort att vänja en valp vid rå mat eftersom de inte ätit torrfoder så lång tid. Det här är allmänna rekommendationer där vi förutsätter att valpen inte ännu har några allergier (eller snarare känsligheter) för foder.

Observera : Det tar 7-10 dagar för en valp som ätit torrfoder att nå sin fulla kapacitet på 1-2 i surhet – dvs pH värde (magsyran). Denna mycket sura nivå säkerställer inte bara att patogener inte överlever den sura miljön utan också att din valp kan smälta ben säkert.

Det första steget är att räkna ut hur mycket din valp behöver en dag. Vi rekommenderar att du börjar med nuvarande vikt och justerar vartefter valpen växer. Ju yngre valp, ju fler måltider behöver den per dag.

För de första 3-5 dagarna i vecka 1, börja med ett benfritt protein som kyckling, kalkon eller grön vom. Efter 3-5 dagar börjar man introducera mjukt ben som kycklingvingar och halsar till 10%. Du kan krossa det med en kötthammare eller börja med att hålla det i handen så din valp får gnaga.

Efter vecka 1 kan du nu börja införa mer täta ben (beroende på din valps storlek) som lår tex. Det är också dags att börja introducera nya proteiner i 3-4 dagars steg. Introducera ett protein i taget. Du vill ha minst 3-4 proteiner totalt. Ju mer rött kött desto bättre!

När du väl har introducerat minst 3-4 proteiner kan du nu börja introducera lever. Detta steg ska tas väldigt långsamt, eftersom lever är full av näringsämnen och för mycket på en gång kan definitivt orsaka diarré. Börja med bara pyttelite och bygg upp därifrån till 5% per dag. Det kan ta en hel vecka eller mer beroende på hur bra din valp tar till den.

Efter en framgångsrik introduktion av lever är det dags att presentera ditt andra organ som njure, testiklar mm. Introducera detta på samma sätt som du introducerade lever.

Om allt går bra, äter din valp minst 3-4 proteiner, ben, lever och organ. Då är det dags att presentera fisk. Vi ger dem fet fisk för deras omega 3 innehåll, så ju fetare fisk desto bättre. Väg upp lika mycket fisk som du ger en hel måltid. Portionera ut det på 3 eller 4 dagar i veckan. Bra fisk är sill, makrill och lax (ju mindre fisk, desto bättre)

Det sista steget i övergången är introduktionen till ägg. Ägg ska ges 2-3 gånger per vecka. Introducera dessa lika noggrant som allt annat. För många ägg eller för snabb introduktion kan orsaka lös avföring.