Läckande tarm…

I början av min “karriär” som specialist på hundmat så läste jag om läckande tarm hos hundar. Men jag förstod nog inte hur vanligt det är. Nu när det sjunkit in så ser jag att det är ett stort problem. Till tröst kan jag säga att man oftast kan läka tarmen. Det tar tid ibland. men det blir bättre.
Det kan bero på stress, övervaccinering, starka kemiska medel, processad mat och många andra faktorer. Och är ofta en kombo av dem. Så, här kommer lite om läckande tarm.

Din hunds tarmar är “fodrade” med en tarmslemhinna som hjälper näringsämnen att passera in i blodomloppet samtidigt som det håller patogener och andra otrevligheter borta från det. Som ett filter.

Läckande tarm uppstår när den här slemhinnan blir skadad. Den släpper då igenom bakterier och gifter ut till blodomloppet. Hundens immunförsvar börjar nu reagera mot de främmande ämnena som gjort intrång. Om det här inte rättas till snart så kommer en kronisk inflammation uppstå och levern får jobba övertid med rening. Hundens kropp ser nu mat som sin fiende. Till slut kommer din hund ha en konstant tillstånd av stress i kroppen pga inflammationer. Det är alltså viktigt att läka ut en läckande tarm så fort som möjligt.

Tecken på att din hund kan ha en läckande tarm:

Allergier
Hudproblem (hotspots, mjäll, dermatit)
Beteendeproblem
Näringsbrist
Sköldkörtelproblem
Autoimmuna sjukdomar (IBS, kronisk trötthet)
Matsmältningsbesvär
Andningsvårigheter (astma etc)

Veterinärer kan bara behandla symtomen på läckande tarm, som allergier, återkommande öroninfektioner mm. men roten till det onda försvinner inte. Ser du fler än ett symtom så kan det vara idé att överväga läckande tarm som orsak.

Vad orsakar läckande tarm?

Det beror ofta på flera faktorer, men den främsta anledningen är dålig kost, överanvändning av mediciner, preparat och stress. Hundars naturliga kost är inte stora mängder spannmål, det saknar viktiga näringsämnen och kan förorsaka en mängd problem, även läckande tarm (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25415597)

Mediciner
Varje gång du överanvänder ett läkemedel, antiinflammatoriskt, stereoider eller antibiotika får din hund i sig sådant som kan vara skadligt för dess tarmar. Ibland behövs inte ens överanvändning.

Stress
Stress är en stor faktor. Stress kan bero på att hunden lämnas hemma för ofta, tristess, inte tillräckligt med motion, oro pga missförhållanden hemma, överaktivering eller att inte få sova tillräckligt. En hund som inte mår bra blir psykiskt blir stressad och det påverkar även matsmältningssystemet. Studier har visat att stress är kopplad till läckande tarm bl.a då vi nu vet att tarm och hjärna har en stark koppling till varandra. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4604320/)

Hur kan du förhindra läckande tarm?
Se till att din hund äter rätt. Ge den en artspecifik kost. Och välj färsk mat före processad. Undvik att ge din hund gifter, även övervaccinering.(Vacciner håller 7/15 år enligt test, i Sverige får vi förhålla oss till SKK’s rekommendationer om vart 4:e år för att få delta i tävlingar och prov. Det finns ingen anledning att vaccinera oftare än så alltså)

Bra mat för din hund
Kött, gärna från naturbetande djur, där finns mest näring
Kokta ägg (skalade)
Buljong från ben (vilka som helst, koka 48 timmar, späd på med vatten om det behövs)
Kokosolja
Djurben att gnaga på (inte bärande ben) för sysselsättning
Inälvor (tex lever) ett 2-3 gånger i veckan

Papaya innehåller matsmältningsenzymer som hjälper din hund att smälta maten. Det gör även ananas (ges ej vid känslig mage) och äppelcidervinäger)

(Ett tips! Torka och pulverisera äggskalen du får över och ge dem som ett kalktillskott! 1 tsk per 4-500 g kött. För lite kalk ger lös mage.)

Undvik mat som:
Bearbetat spannmål och mat med majs, soja, vete
Bearbetade oljor som canolaolja och soja
Livsmedel med färgämnen och kemikalier

Undvik kemiska produkter
Undvik kemiska medel som insekticider
Undvik starka hundschampon, vissa av de vanliga kemikalierna som används i hundschampon, som prekursorer av formaldehyd, parabener och cocamid-dietanolamin, har visat sig störa normal hormonfunktion.

Undvik övermedicinering
Undvik övervaccinering och användande av antibiotika.
Använd kokosolja och äppelcidervinäger vid infektioner och irritationer. Och använd dem till matsmältningsbesvären också! En studie visade att genom att tillsätta äppelcidervinäger i hundarnas dricksvatten ökade de goda tarmbakterierna och minskade gastrointestinala sjukdomssymptom.
Monolaurin, en form av den naturliga antimikrobiella föreningen laurinsyra som finns i kokosolja, har svampdödande egenskaper. Om din hund har tarmproblem eller svamp, ge kokosolja för att bli av med det snabbare. Kokosolja lindrar också artrit.

Dosering:
Äppelcidervinäger: köp ett som är opastöriserat eller “raw” så du vet att det innehåller alla viktiga enzymer och syror. Det kan även hällas på maten för bättre matsmältning. Ge 1 tsk för små hundar, 2 tsk för medelstora hundar, 1 msk för stora hundar.
Kokosolja 1 tsk per 10 kg kroppsvikt och dag. Men börja lågt och trappa upp. Blir hunden lös i magen kan du minska tills det känns bra.

5 sätt att börja läka en läckande tarm

 1. Näring. Ge hunden en näringsrik mat
  Introducera rå mat så snart som möjligt. Men gör det långsamt om din hund har ätit kommersiell mat i många år för att minimera matsmältningsbesvär. Tänk också på godiset du ger din hund vid träning. Undvik stärkelserikt godis och mat.
 2. Detoxa
  Örter som maskros och mjölktistel hjälper och stöttar levern. Det finns fler bra växter till det, men här är två exempel:
  Maskrosblad är en viktig del tack vare deras diuretiska verkan, och unika eftersom de inte läcker ut kalium, ett viktigt elektrolytmineral. De näringsrika bladen är en bra källa till vitaminerna A, B, C och zink.
  Mjölktistel innehåller vitala näringsämnen för levern som hjälper till att få bort toxiner och metaboliskt avfall. Mjölktistel hjälper också till att producera galla, vilket hjälper till att stödja matsmältningen.
 3. Ge prebiotika och probiotika
  Skapa bra tarmbakterier genom att ge hunden probiotika. Och ge probiotikan prebiotika, så probiotikan trivs =) Probiotika är de goda bakterierna som lever i tarmen. De goda bakterierna håller dåliga bakterier under kontroll. Systemet kallas mikrobiom. Att inte få tillräckligt med probiotika kan ha flera negativa hälsoeffekter, men först och främst för matsmältningen. Bra källor till probiotika är fermenterade grönsaker (på ett riktigt sätt, inte med hjälp av ättika), kefir och kimchi.
  Prebiotika är mat till probiotika. Det gör att de goda bakterierna växer och frodas. Prebiotika är fiber. Eftersom de inte kan tas upp i tunntarmen passerar de till tjocktarmen och där börjar de goda bakterierna bryta ner det. Det börjar jäsa den, så de kan växa och bli fler. Probiotika och prebiotika har ett symbiotiskt förhållande, ingendera kan överleva utan den andra. Exempel på probiotika är sparris, maskrosblad, omogna bananer, äpplen (särskilt skalen) och bär. Ge inte för mycket och börja alltid med lite, det kan orsaka uppblåst mage och mycket fisar.
 4. Att återuppbygga tarmen
  Det finns kosttillskott att få hjälp av, ex l-glutamin (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369670/), papaya, lakritsrot och enzymer. Och pulver av rödalmsbark är bra för att skydda tarmslemhinnorna. Kontakta en holistisk veterinär som kan hjälpa dig. Eller en djurhomeopat.
 5. Minska stressen
  Fundera på hur du kan minska stressen hos din hund. kan du ha hundvakt istället för att lämna den ensam långa stunder? Hjälper det om du ger hunden mer uppmärksamhet när den är kontaktsökande? Behöver den aktiveras mer? Eller rent av mera vila? Finns det problem som gör att du blir irriterad på hunden? Ta hjälp av en hundpsykolog och kartlägg problemen så du får hjälp att lösa dem så ni får det lugnt igen. Långa och lugna promenader hjälper också till. Om din hund har problem med tex. hundmöten, försök att få till lugna prpmenader på andra ställen så det inte alltid blir stressande att gå ut och gå. Och ta hjälp av en hundpsykolog för att minska problemen.

Jag rekommenderar också Anne-Li Strands (Naturbalans/Hundapoteket) artikel om läckande tarm bl.a :
http://hundapoteket.se/ar-hunden-glutenintolerant-eller/