Golden paste

Golden Paste-receptet, av Dr Doug English
https://www.turmericlife.com.au/blogs/recipes/turmeric-recipes-golden-paste
https://www.facebook.com/groups/415313751866609/

Gurkmeja är en viktig antioxidant och antiinflammatorisk mat, så det är bra för massor av saker. Bra för människor, katter och hundar. Gurkmeja kan till och med förbättra förhållanden som är helt resistenta mot konventionell behandling, är utmärkt förebyggande vård och kan behandla inflammationer, diabetes, demens, artrit, depression, cancer etc.

Gurkmeja har tusentals år av dokumenterad användning. Det är det mest använda kryddan i Indien och andra delar av Asien, och är en integrerad del av folkmedicin traditionen i både Indien och Kina. Gurkmeja måste konsumeras med någon form av fett eller olja för att absorberas. Det är inte vattenlösligt och kommer helt enkelt att elimineras om inget fett är närvarande. Lägga till nymalt svartpeppar förlänger tiden som den är aktiv i kroppen.
Vi rekommenderar starkt att använda gurkmeja i form av Golden Paste, eftersom det innehåller alla ingredienser som gör gurkmeja både väl absorberade och biotillgängliga. Det måste konsumeras i eller med mat (eftersom det är en mat själv) för att på bästa sätt kunna utnyttja matsmältningsprocesserna.

 

INGREDIENSER :

1/2 kopp gurkmeja pulver
1 kopp vatten  ev. mer om det behövs
1/3 kopp kokosolja (kallpressad, virgin)
2 – 3 teskedar nymald svartpeppar

1) Låt gurkmejan och vattnet koka i en kastrull, sänk sedan värmen och sjud tills du har en tjock pasta. Detta bör ta ungefär 7-10 minuter och du kan behöva lägga till extravattnet på vägen för god konsistens.

2) Tillsätt färsk mald peppar och olja när du tagit bort kastrullen från värmen, vänta ca 8-10 min innan du tillsätter peppar och kokosolja. Det ska vara varmt, men inte för hett.

3) Rör om väl för att blanda oljan och låt svalna igen.

Fuska inte och använd färdigmalen svartpeppar, nymald peppar ger mycket bättre effekt.

Ge 1/4 dels tesked per 5 kg hund, men börja med mindre mängd och öka sakta.

Golden paste håller bara i 2 veckor i kylskåpet, så gör inga stora satser åt gången. Frys en del om du tror att du har gjort för mycket.

Ibland kan hundar lukta lite som kattpiss efter att ha startat Golden Paste.  Man vet inte helt säkert varför (en utrensningsprocess kanske), det kommer så småningom att försvinna men du kan bli av med lukten med hjälp av kanel. Rör ner 1 matsked till receptet ovan, när du tillsätter peppar och olja. OBS! Använd endast Ceylon kanel, aldrig cassia kanel.